Wykonanie
8 Flares Twitter 0 Facebook 8 8 8 8 Flares ×Przypatrując się maestrii kuchennej Pani Doroty z wielką przyjemnością przekazuję Wam jej przepis. Każdy kto chociaż raz jadł babcine zrazy wie jak pyszne potrafią być. Dodatkowo podane z
pure z
młodych ziemniaków przyprawiają
kubki smakowe o dreszcze. Tradycyjne zrazy według receptury zakopiańskiej – przepis mam do Pani Doroty ( klik ), która robiła je już wiele lat temu, opowiadała jak kiedyś piekło się takie kotlety w piecu, dziś dla Was. Trik z talerzykiem zupełnie zmienia ich smak warto o nim pamiętać.
Składniki:500 g
mięsa mielonego wołowo wieprzowego ( 60:40)1
jajo2-3 ząbki
czosnkusól,
pieprzvegetabułka tartaolej do smażeniaPrzygotowanie:Lista składników jest krótka, ważna jest tutaj jakość
mięsa – najlepsze będzie zmielone na miejscu – na Waszych oczach. Pręga,
szponder i
karkówka lub
łopatka będą tutaj idealne.
Mięso łączymy z
jajkiem, przeciśniętym
czosnkiem, doprawiamy do smaku
pieprzem i
vegetą ( około 1 łyżeczki ). Mieszamy masę, aby się skleiła.Formujemy kotlety, obtaczamy w
mące i smażymy na mocno rozgrzanym
oleju, z obu stron na złoto.Do garnka do pieczenia ( forma żaroodporna ) nalewamy
wody , tyle aby zakryła dno na 2-3 cm, nakrywamy odwróconym do góry dnem talerzem, tak aby tylko dotykał
wody, układamy na nim kotlety, przykrywamy pokrywką (lub folią aluminiową) i wstawiamy do piekarnika – 160 stopni, góra dół, na 30 minut.Cały myk leży tu w sztuczce z talerzem. Możecie użyć każdej formy nawet tortownicy, upewnijcie się, że talerz jest odporny na tak wysoką temperaturę. Po wytopieniu i upieczeniu na dnie , pod talerzem, powstanie mieszanka tłuszczu i
mięsnego soku,
woda wyparuje i nawilży
mięso. Jeśli macie chęć spróbować prawdziwej góralskiej kuchni odwiedźcie Kuchnię Pani Doroty – w sezonie przy zakwaterowaniu można spróbować jadła u prawdziwej dobrej gospodyni, ja to przy niej pikuśPowiązane notki:Kotlety mieloneKotlety z
indyka z
cebulkąKotlety jaglane z
sałatą z
rukoliSekrety „Męskiej uczty” : kotlety z
piersi z kurczaka, ziemniaczane
pure i
kalafior z
masłem i
bułką tartąTradycyjne chrupiące placki ziemniaczane