ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne Zrazy / Kotlety

Tradycyjne Zrazy / Kotlety

Wykonanie

8 Flares Twitter 0 Facebook 8 8 8 8 Flares ×
Przypatrując się maestrii kuchennej Pani Doroty z wielką przyjemnością przekazuję Wam jej przepis. Każdy kto chociaż raz jadł babcine zrazy wie jak pyszne potrafią być. Dodatkowo podane z pure z młodych ziemniaków przyprawiają kubki smakowe o dreszcze. Tradycyjne zrazy według receptury zakopiańskiej – przepis mam do Pani Doroty ( klik ), która robiła je już wiele lat temu, opowiadała jak kiedyś piekło się takie kotlety w piecu, dziś dla Was. Trik z talerzykiem zupełnie zmienia ich smak warto o nim pamiętać.
Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowo wieprzowego ( 60:40)
1 jajo
2-3 ząbki czosnku
sól,pieprz
vegeta
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Lista składników jest krótka, ważna jest tutaj jakość mięsa – najlepsze będzie zmielone na miejscu – na Waszych oczach. Pręga, szponder i karkówka lub łopatka będą tutaj idealne.
Mięso łączymy z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, doprawiamy do smaku pieprzem i vegetą ( około 1 łyżeczki ). Mieszamy masę, aby się skleiła.
Formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.
Do garnka do pieczenia ( forma żaroodporna ) nalewamy wody , tyle aby zakryła dno na 2-3 cm, nakrywamy odwróconym do góry dnem talerzem, tak aby tylko dotykał wody, układamy na nim kotlety, przykrywamy pokrywką (lub folią aluminiową) i wstawiamy do piekarnika – 160 stopni, góra dół, na 30 minut.
Cały myk leży tu w sztuczce z talerzem. Możecie użyć każdej formy nawet tortownicy, upewnijcie się, że talerz jest odporny na tak wysoką temperaturę. Po wytopieniu i upieczeniu na dnie , pod talerzem, powstanie mieszanka tłuszczu i mięsnego soku, woda wyparuje i nawilży mięso. Jeśli macie chęć spróbować prawdziwej góralskiej kuchni odwiedźcie Kuchnię Pani Doroty – w sezonie przy zakwaterowaniu można spróbować jadła u prawdziwej dobrej gospodyni, ja to przy niej pikuś
Powiązane notki:
Kotlety mielone
Kotlety z indyka z cebulką
Kotlety jaglane z sałatą z rukoli
Sekrety „Męskiej uczty” : kotlety z piersi z kurczaka, ziemniaczane pure i kalafior z masłem i bułką tartą
Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/06/11/tradycyjne-zrazy-kotlety