Lubię dania proste. Lubię dania tanie. Lubię dania niezwykłe. Lubię dania pyszne. Sałatka meksykańska lub jak winnam ją nazwać pseudo-meksykańska łączy w sobie powyższe cechy.Podaję przepis oryginalny na sos słodko-kwaśny, który można wykorzystać np przy serwowaniu kurczaka. Ale wyobraźmy sobie, że nie mamy czasu i trzeba przygotować coś naprawdę szybko… Zamiast własnoręcznie wykonanego sosu można dodać taki ze słoika. Najszybsze danie na świecie, nieprawdaż?Składniki na sos słodko-kwaśny:puszka pomidorów obranych ze skórypuszka ananasa1 czerwona papryka2 łyżeczki słodkiej papryki2 łyżki octu winnego1 cebulaząbek czosnkupół łyżeczki curryposiekana papryczka chillisólcukieroliwa z oliwekNa oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory i podduszamy przez chwilę. Można w tym momencie użyć blendera i całość zmiksować (ja tak zrobiłam bo nie lubię „pływających” pomidorów). Dodajemy paprykę posiekaną i papryczki chilli. Odsączamy ananasa i również dodajemy do sosu. Dodajemy ocet i przyprawy. Dusimy około 10 minut. Gdy sos jest za rzadki można zagęścić go mąką.Do sosu dodajemy puszkę białej fasoli. Można również dodać pół na pół białej i czerwonej.Przepis bierze udział w akcji kulinarnej.