Wykonanie
Na dworze zimno proponuję więc powrót do wakacji. Jest to kolejny przepis z
serii ciast popisowych. Smak najlepiej jest wyczuwalny po wyjęciu ciasta z lodówki i doprowadzaniu go do temperatury pokojowej. Ja zakochałam się wręcz w połączeniu budyniu i
jabłek z dodatkiem
kakao i
czekolady. A Wy? Spróbujcie sami.
Składniki:Ciasto:5
jajek (
żółtka oddzielamy od
białek)1 kostka
margaryny1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1 kg
jabłekMasa:1 kostka
masła1/2 litra
mleka2 łyżki
mąki krupczatki1
budyń śmietankowy (40g)8 łyżek
cukru pudruPolewa:14 łyżeczek
wody14 łyżeczek
cukru1/2 kostki
masła4 łyżki
kakaoMiękką margarynę ucieramy z
cukrem, następnie dodajemy stopniowo po jednym
żółtku i całość ucieramy na gładką masę. Dodajemy stopniowo
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z
ciastem (najlepiej drewnianą łyżką). Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną (jasną) przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodajemy
kakao i wykładamy na ciasto jasne.
Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i układamy na ciemnym cieście brzuszkami do góry (w odległości około 3 cm), lekko dociskając. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut na środkowej
szynie piekarnika.Z 1/2 litra
mleka odlewamy 1/4 szklanki
mleka. Do 1/4 szklanki
mleka dodajemy
mąkę krupczatkę i
budyń i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do pozostałej części gotującego się
mleka i energicznie mieszając gotujemy
budyń. Pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie
masło ucieramy z
cukrem pudrem i dodajemy po jednej łyżce przestudzony
budyń. Ucieramy na gładką masę.Na ostudzone ciasto wykładamy masę budyniową. Ciasto wkładamy do lodówki, żeby masa zastygła.Do rondelka wlewamy
wodę, dodajemy
cukier,
masło oraz
kakao. Na małym ogniu, ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania.Lekko ostudzoną polewę wykładamy na ciasto z masą budyniową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.Przepis pochodzi z portalu
Kasia… bo to Twoje ciasto!