ßßß Cookit - przepis na Fale Dunaju

Fale Dunaju

nazwa

Wykonanie

Na dworze zimno proponuję więc powrót do wakacji. Jest to kolejny przepis z serii ciast popisowych. Smak najlepiej jest wyczuwalny po wyjęciu ciasta z lodówki i doprowadzaniu go do temperatury pokojowej. Ja zakochałam się wręcz w połączeniu budyniu i jabłek z dodatkiem kakao i czekolady. A Wy? Spróbujcie sami.
Składniki:
Ciasto:
5 jajek (żółtka oddzielamy od białek)
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 kg jabłek
Masa:
1 kostka masła
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki krupczatki
1 budyń śmietankowy (40g)
8 łyżek cukru pudru
Polewa:
14 łyżeczek wody
14 łyżeczek cukru
1/2 kostki masła
4 łyżki kakao
Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku i całość ucieramy na gładką masę. Dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem (najlepiej drewnianą łyżką). Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną (jasną) przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i wykładamy na ciasto jasne. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i układamy na ciemnym cieście brzuszkami do góry (w odległości około 3 cm), lekko dociskając. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut na środkowej szynie piekarnika.
Z 1/2 litra mleka odlewamy 1/4 szklanki mleka. Do 1/4 szklanki mleka dodajemy mąkę krupczatkę i budyń i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do pozostałej części gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy budyń. Pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po jednej łyżce przestudzony budyń. Ucieramy na gładką masę.
Na ostudzone ciasto wykładamy masę budyniową. Ciasto wkładamy do lodówki, żeby masa zastygła.
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, masło oraz kakao. Na małym ogniu, ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania.
Lekko ostudzoną polewę wykładamy na ciasto z masą budyniową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
Przepis pochodzi z portalu Kasia… bo to Twoje ciasto!
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/fale-dunaju