ßßß Cookit - przepis na Fale Dunaju z jabłkami

Fale Dunaju z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Przepis na Fale Dunaju dostałam od koleżanki z pracy, która po rodzinnej imprezie przyniosła kawałek do skosztowania. Ciasto tak bardzo mi posmakowało, że oczywiście musiałam je zrobić i oto efekt. Cząstki jabłek zatopione w cieście jasnym i ciemnym tworzą w przekroju ładnie wyglądające fale. Miękkie jabłka, ciasto kakaowe, masa budyniowa i mocno czekoladowa polewa sprawiają, że ciasto smakuje wyśmienicie. Gorąco polecam.
Ciasto:
5 jajek (żółtka oddzielamy od białek)
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 kg jabłek (koniecznie szarej renety)
Masa:
1 kostka masła
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki krupczatki
1 budyń śmietankowy (40g) (bez cukru)
8 łyżek cukru pudru
Polewa:
14 łyżeczek wody
14 łyżeczek cukru
1/2 kostki masła
4 łyżki kakao
Ciasto: Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku i całość ucieramy na gładką masę. Dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem (drewnianą łyżką). Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną (jasną) przekładamy do prostokątnej formy (34x23) wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i wykładamy na ciasto jasne. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i układamy na ciemnym cieście brzuszkami do góry (w odległości około 3 cm), lekko dociskając. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
Masa: Z 1/2 litra mleka odlewamy 1/4 szklanki mleka. Do 1/4 szklanki mleka dodajemy mąkę krupczatkę i budyń i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do pozostałej części gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy budyń. Pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po jednej łyżce przestudzony budyń. Ucieramy na gładką masę.
Na ostudzone ciasto wykładamy masę budyniową. Ciasto wkładamy do lodówki, żeby masa zastygła.
Polewa: Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, masło oraz kakao. Na małym ogniu, ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania (masa ma tylko "pyknąć" - nie gotować!).
Lekko ostudzoną polewę wykładamy na ciasto z masą budyniową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
Ciasto przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu, ale chwilę przed podaniem wyjmujemy z lodówki, żeby trochę się ogrzało, wówczas smak ciasta będzie lepiej wyczuwalny.
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,330502892,title,Fale-Dunaju-z-jablkami,index.html