ßßß Cookit - przepis na Wyborny przekładaniec

Wyborny przekładaniec

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
żółtka 3 sztuk
cukier puder 0,5 szklanek
margaryna 0,75 kostek
jabłka prażone 1 sztuk
cukier 2,5 łyżek stołowych
masa makowa 0 , 5 puszka
mleko 1 szklanek
orzechy włoskie 250 mililitrów
masło 1 kostek
cukier puder 200 gramów
masło 50 gramów
woda 7 łyżek stołowych
cukier trzcinowy 7 łyżek stołowych
kakao 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ciasto: do przesianej mąki dodać margarynę, proszek do pieczenia, żółtka oraz pół szklanki cukru pudru. Posiekać nożem i szybko zagnieść. Podzielić ciasto na 2 równe części i upiec 2 takie same placki. Jabłka ze słoika rozsmarować na jednym placku i przykryć drugim, a na nim rozsmarować masę makową i odstawić. Zmielone orzechy sparzyć gorącym mlekiem i zostawić do ostygnięcia. miękkie masło utrzeć z 200g cukrem pudrem, a potem z orzechami i wyłożyć na mak. Wstawić do lodówki.
Polewa: z 7 łyżek wody i 7 łyżek cukru ugotować syrop, dodać kakao oraz 50g masła i zagotować. Zimne ciasto oblać polewą i udekorować posiekanymi orzechami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: karotka
Data: 2009-04-30
pychaa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7929/Wyborny-przekladaniec