ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 300 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychżółtka 3 sztukcukier puder 0,5 szklanekmargaryna 0,75 kostekjabłka prażone 1 sztukcukier 2,5 łyżek stołowychmasa makowa 0 , 5 puszkamleko 1 szklanekorzechy włoskie 250 mililitrówmasło 1 kostekcukier puder 200 gramówmasło 50 gramówwoda 7 łyżek stołowychcukier trzcinowy 7 łyżek stołowychkakao 2 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: do przesianej mąki dodać margarynę, proszek do pieczenia, żółtka oraz pół szklanki cukru pudru. Posiekać nożem i szybko zagnieść. Podzielić ciasto na 2 równe części i upiec 2 takie same placki. Jabłka ze słoika rozsmarować na jednym placku i przykryć drugim, a na nim rozsmarować masę makową i odstawić. Zmielone orzechy sparzyć gorącym mlekiem i zostawić do ostygnięcia. miękkie masło utrzeć z 200g cukrem pudrem, a potem z orzechami i wyłożyć na mak. Wstawić do lodówki.Polewa: z 7 łyżek wody i 7 łyżek cukru ugotować syrop, dodać kakao oraz 50g masła i zagotować. Zimne ciasto oblać polewą i udekorować posiekanymi orzechami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: karotkaData: 2009-04-30pychaaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: