ßßß
Ciasto:30 dag mąki20 dag margaryny3 żółtka1/2 szklanki cukru2 łyżeczki proszkuWykonanie:Wszystko razem wyrobić , rozwałkować i upiec 2 placki.Masa jabłkowa:1,5 kg jabłek utrzeć na tarce i rozgotować z 2 łyżkami wody 1 łyżką cukru i waniliąMasa orzechowa:20 dag orzechów zmielonych zalać szklanką wrzącego mleka.30 dag masła utrzeć z 1 szklanką cukru pudru dodając wystudzone orzechy.Placki kruche przełożyć jabłkami na wierzch wyłożyć masę orzechową, ciasto polać polewąPolewa:1/2 kostki margaryny1 szklanka cukru pudru2 łyżki kakao2 łyżki wrzącej wodyPolewę sporządzić rozpuszczając w garnku wszystkie składniki, gdy przestygnie polać ciasto.Najlepiej jak gotowe ciasto poleży dzień lub dwa znacznie ułatwi to krojenie.