Wykonanie
Pyszne i efektowne ciasto, typu babkowego o różnym smaku. Przełożone masą
serowo - budyniową, polane
czekoladą i posypane posypkami. Idealne na przyjęcia i święta.

SKŁADNIKI na ciasto :3 szklanki
mąki pszennej tortowej1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy200 g
masła lub
margaryny9
jajek5 łyżek
oleju1 opakowanie czerwonego
kisielu1/2 szklanki
maku1 łyżka
kakao3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaSposób przygotowania :
Margarynę utrzeć z
cukrami, dodając stopniowo po jednym
żółtku,
oliwę,
mąkę z proszkiem i na koniec ubitą pianę z
białek. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajmy
kakao, do drugiej
mak a do trzeciej
kisiel. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. ciasta układamy przemiennie łyżką na blaszce. Wierzch ciasta lekko wyrównujemy. Pieczemy 40 - 45 minut w temperaturze 180 *C.Po ostudzeniu ciasto kroimy na dwie równe połówki.MASA SEROWA:2 budynie
waniliowe100 g
masła lub
margaryny500 g
twarogu trzykrotnie mielonego3 szklanki
mleka4-5 łyżek
cukruDwie szklanki
mleka z
cukrem i
masłem zagotowujemy, na gorące
mleko wlewamy budynie rozmieszane w szklance
mleka i energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodajemy
twaróg, dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Masę trochę studzimy.DODATKOWO :150 g mlecznej/deserowej
czekolady3 łyżki
mlekanaturalne posypki dekoracyjne Delekta
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy
mleko i rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszamy aż się rozpuści.PRZYGOTOWANIE :Pierwszy blat ciasta układamy w formie, wylewamy część ciepłej masy serowej, przykrywamy drugim blatem ciasta i wylewamy resztę masy, ładnie ją wyrównując.Ciasto okładamy do całkowitego ostudzenia. Zimne polewamy ciepłą
czekoladą i posypujemy dekoracyjnymi posypkami Delekta.Ciasto najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień, smacznego.
