Wykonanie

Scones to angielskie,
śniadaniowe bułeczki. Są gotowe w niecałe trzydzieści minut, a to największy atut, kiedy nie ma
pieczywa i czasu, bo za chwilę wstanie ukochany Łasuch. Podstawowy przepis pochodzi ze strony Jamiego. Podałam ciepłe z karbowaną
sałatą z dodatkiem jaj i paluszków
krabowych z aromatycznym,
ziołowym sosem. Wieczorem podgrzałam w opiekaczu ze zblanszowanym
szpinakiem,
mozzarellą i
pomidorem.Składniki na 24 bułeczki o średnicy 7 cm:450 g
mąki typ 450400 g
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
soli morskiej1 łyżeczka drobnego
cukruczubata łyżka
masła (około 50 g), stopionegoPrzesiać
mąkę do miski, dodać wszystkie suche składniki i wymieszać. Dodać
masło,
jogurt i zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć na omączony, delikatnie, blat i rozciągnąć ciasto, oprószonymi
mąką, rękami. Grubość powinna
mieć około 2 cm. Wykroić kółka (u mnie lampką do
wina, bo wyparowały gdzieś foremki do
ciastek) i układać na 2 blachach. Powtarzać czynność do wyczerpania ciasta. Piec około 14 minut w 200 stopniach.

Składniki na
sałatę:1 główka karbowanej
sałaty4
jajka, ugotowane pół twardo1 opakowanie paluszków karbowych4
rzodkiewkipół puszki
kukurydzyDressing:3 łyżki
jogurtu naturalnego1/4 pęczka
kolendry lub
pietruszki lub
bazylii4 fileciki
anchoisłyżeczka
musztardy Dijonpłaska łyżeczka
morskiej soli1 ząbek
czosnku2 łyżki
octu winnegoWszystkie składniki zmiksować w blenderze. Porwać
sałatę i ułożyć na niej dodatki. Polaćsosem, przed samym podaniem.