Wykonanie
Hello Kitty to jedna z naszych ulubionych współczesnych bohaterek dla dzieci. Gdy postanowiłyśmy wydać przyjęcie było pewne, że bez
tortu się nie obejdzie.

Potrzebne składniki:6
jajekszczypta
soli1 szklanka
cukru1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej8 łyżek
mąki ziemniaczanej2
cukry waniliowe2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
galaretki poziomkowe2
galaretki malinowedobra łyżka
żelatyny2 duże
śmietany 30 % po 330 mlduży
jogurt naturalny 400 mlsok z 1/3
cytrynycukier puderdo dekoracji -
borówki, maliny/poziomkiSposób wykonania:
Białka z odrobiną
soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli
cukier,
żółtyka,
mąką, kartoflankę,
proszek do pieczenia oraz
cukry waniliowe. Całość miksujemy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem.Pieczemy ok. 30 min. w 175 st. Zostawiamy do wystygnięcia, przekrawamy 2
razy, abyśmy uzyskali 3 płaty.2
galaretki malinowe przygotowujemy w 2 szklankach
wody. Zostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy
śmietanę 30 %, zostawiamy w lodówce do prawie całkowitego stężenia. Tak samo robimy z
galaretkami poziomkowymi.Na pierwszy blat wykładamy tężejącą
galaretkę malinową - połowę. Nakładamy 2 płat. Wstawiamy do lodówki. Po ok. 30 min. nakładamy drugą część
galaretki i nakładamy 3 płat. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin.Ciasto obkrawamy, otwieramy tortownicę. Wkładamy w większą lub jeśli nie mamy to kładziemy na jakąś tacę. Zalewamy brzegi tężejącą
galaretką poziomkową, jeżeli zostanie dajemy także na górę. Zostawiamy w lodówce do stężenia.W kilku łyżkach
wody rozpuszczamy dobrą łyżkę
żelatyny. Mieszamy. Zostawiamy na kilkanaście minut, aby napęczniała. Gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do
jogurtu naturalnego razem z
sokiem z 1/3
cytryny i
cukrem pudrem - jakie kto lubi.Wykładamy na samą górę. Jeżeli wychodzi już poza wysokość tortownicy, obłóżmy ją czymś sztywnym. Zdejmujemy ,,balustradę", gdy biała warstwa zacznie tężeć układamy na niej
owoce. Wąsy Kitty możemy przygotować z rozpuszczonej
czekolady.Zostawiamy w lodówce kilka godzin do stężenia.Smacznego !ZOBACZ TAKŻE