Lekki, owocowy tort można zrobić nawet w zimie :)Składnikibiszkopt:6 jajek3/4 szklanki cukru kryształu1 szklanka mąki pszennej2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniakrem:2 budynie waniliowe+ 3 szklanki mleka+ 2 łyżki cukru3 płaskie łyżki żelatyny+ 1/2 szklanki mleka0,5 l śmietany 36%2 łyżki cukru pudrudodatkowo:1 puszka brzoskwiń w syropie1 galaretkawiórki i kolorowa posypka do dekoracjido nasączenia:3/4 szklanki wody + sok z 1/2 cytrynySposób przygotowaniaZ podanych składników przygotować biszkopta, piec go w tortownicy 23cm, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut (grzałka góra-dół). Biszkopta wystudzić i przekroić na 3 krążki.Budynie ugotować w 3 szklankach mleka. Żelatyną zalać mlekiem, poczekać aż napęcznieje i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozgrzana żelatynę wymieszać z gorącym budyniem. Wystudzić.Śmietanę ubić z cukrem pudrem i miksować z dodawanym partiami budyniem.Biszkopta nasączyć, rozsmarować cienką warstwę kremu, na to wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i przykryć kremem.Z kolejną warstwą postąpić tak samo.Boki i wierzch posmarować resztą kremu. Boki obsypać wiórkami z posypką. Na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.Łączna liczba wyświetleńDarmowy Hosting CBA.PL