Wykonanie
Pisałam wcześniej, że zachciało mi się jakiegoś ciasta.. upiekłam ciasto
biszkoptowe z dodatkiem
margaryny w ciapki z dodatkiem
kawy...a
potem ...nie wiedziałam co dalej..ale pomału coś już zaczęło się składać w całość..ale jak to u mnie kiepsko bywa z czasem..i nie czekałam aż masa truskawkowa zastygnie..i układałam dalej..i nie wyszło tak jak miałam na myśli..ciasto mogłam też pokroić na węższe paski..ale i tak ciasto było pyszne.. ... Pomysł na masę z przetartych
truskawek z dodatkiem budyniu i
galaretki podpatrzyłam tutaj.
Ciasto:5
jajek22 dkg
margaryny20 dkg
cukru25 dkg
mąki pszennej5 łyżek
mleka2
cukry waniliowe2 łyżeczki
proszku do pieczenia1-2 łyżki
kawy rozpuszczalnejMasa truskawkowa:1 kg
truskawek3/4 szk.
cukru2
galaretki [ u mnie wiśniowa i truskawkowa]2 budynie
śmietankoweMasa śmietanowa:500 ml schłodzonej
śmietany 30%3 łyżeczki
żelatyny + 1/3 szk.
wody3 łyżeczki
cukru pudruMargarynę utrzeć z
cukrami,dodawać stopniowo
jajka.Wlać
mleko i wsypać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.Zmiksować wszystko razem.Podzielić na połowę, do jednej części dodać
kawę i wymieszać.Przełożyć ciasto do foremki .Ciasto wykładać w dowolny sposób, można tak jak ja łyżką dowolnie lub tak jak zebrę od środka po 2 łyżki na przemian.Piec w temperaturze 200 przez około 20 minut.Przekroić na połowę.Jedną połowę pokroić na kilku centymetrowe pasy.Do garnka wlać 3/4 szk.
wody, dodać
truskawki [ kilka zostawić] i
cukier. Gotować 10-15 minut, po czym przetrzeć przez sito. Całość ponownie zagotować, dodać
galaretki (proszek) oraz
budyń rozcieńczony w 3/4 szk.
wody. Całość dokładnie wymieszać i chwilę pogotować. Część letniej masę wyłożyć na jedną część
biszkoptu , na to ułożyć 3 paski ciasta zostawiając odstępy.
Między paskami wylać część ciasta , ułożyć pozostałe paski ciasta i znów masa truskawkowa.Schłodzić.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić.
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać
cukier puder i
żelatynę. Masę
śmietanową szybko wyłożyć na masę
truskawkową.[ Ja wyłożyłam część masy, ułożyłam
truskawki i zalałam resztą masy] .Całość posypać np.pokruszonymi
herbatnikami. Schłodzić.