ßßß Cookit - przepis na SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE, po długiej przerwie w blogowaniu przedstawiam Wam sernik na zimno z truskawkami. To mój kolejny kulinarny eksperyment.
Spód sernika stanowi biszkopt, na nim położona jest warstwa rozgniecionych truskawek zagęszczona galaretką truskawkową.
Kolejną warstwą jest masa serowo-śmietanowa z dodatkiem rumu. Wierzch ciasta to połówki truskawek zatopione w galaretce truskawkowej.
Ten sernik na zimno jest lekki w jedzeniu, nie za słodki, jak na mój gust bardzo smaczny.
Dodatek rumu znacznie ubogaca i wyostrza smak sernika. Polecam ♥
Składniki biszkoptu (forma o wym. 28x40 cm):
6 jajek
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny lub ¾ łyżki octu 10%
Składniki warstwy truskawkowej :
600 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny
2-3 łyżki cukru
½ szklanki wrzątku
Składniki warstwy serowo- śmietanowej :
500 g serka o smaku waniliowym Vitello
500 ml śmietanki 30%
½ szklanki rumu
4 - 6 łyżek cukru pudru
4 - 5 płaskich łyżeczek żelatyny
Składniki warstwy galaretkowej :
ok. 700 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
Wykonanie biszkoptu :
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsiewamy małymi porcjami
do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką.
Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papierem
do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min.
Po całkowitym przestudzeniu ścinamy delikatnie wierzch biszkoptu.
Wykonanie warstwy truskawkowej :
Truskawki płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Przekładamy do naczynia, mieszamy z cukrem i rozgniatamy za pomocą tłuczka
do ziemniaków.
Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Gdyby nie chciały całkowicie rozpuścić się, podgrzewamy na mały ogniu tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotujemy!).
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia.
Natychmiast dodajemy do rozpuszczonych galaretek rozgniecione truskawki, rozpuszczoną żelatynę i jeszcze ok. 5 min. podgrzewamy na małym ogniu ( nie gotujemy!). Odstawiamy, aby częściowo stężała (gdy będzie chłodna, można umieścić w lodówce, aby przyśpieszyć proces).
Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni. Schładzamy w lodówce.
Wykonanie warstwy serowo-śmietanowej :
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
Serek miksujemy, wlewając małymi porcjami rum, po czym dodajemy porcjami do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. Wsiewamy porcjami cukier puder najlepiej w takiej ilości jaka nam odpowiada, aby nie przesłodzić.
Odstawiamy otrzymaną masę, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).
Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowo-śmietanowej, stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką.
Wylewamy na stężałą warstwę truskawkową, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy w lodówce.
Wykonanie wartwy galaretkowej :
Galaretki rozpuszczamy w 1 l wrzątku (wg podanej instrukcji na opakowaniu) i odstawiamy aby częściowo stężały.
Opłukane i osuszone truskawki kroimy wzdłuż na pół i układamy "brzuszkami" na warstwie serowo-śmietanowej.
Zalewamy tężejącą galaretką i schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/06/SERNIK-NA-ZIMNO-Z-TRUSKAWKAMI.html