Wykonanie
Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE, po długiej przerwie w blogowaniu przedstawiam Wam sernik na zimno z
truskawkami. To mój kolejny kulinarny eksperyment.Spód sernika stanowi
biszkopt, na nim położona jest warstwa rozgniecionych
truskawek zagęszczona
galaretką truskawkową.Kolejną warstwą jest masa
serowo-śmietanowa z dodatkiem
rumu. Wierzch ciasta to połówki
truskawek zatopione w
galaretce truskawkowej.Ten sernik na zimno jest lekki w jedzeniu, nie za słodki, jak na mój gust bardzo smaczny.Dodatek
rumu znacznie ubogaca i wyostrza smak sernika. Polecam ♥
Składniki
biszkoptu (forma o wym. 28x40 cm):6
jajek¾ szklanki
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
soku z cytryny lub ¾ łyżki
octu 10%Składniki warstwy truskawkowej :600 g
truskawek1
galaretka truskawkowa1 łyżeczka
żelatyny2-3 łyżki
cukru½ szklanki wrzątkuSkładniki warstwy
serowo- śmietanowej :500 g
serka o smaku
waniliowym Vitello500 ml
śmietanki 30%½ szklanki
rumu4 - 6 łyżek
cukru pudru4 - 5 płaskich łyżeczek
żelatynySkładniki warstwy galaretkowej :ok. 700 g
truskawek2
galaretki truskawkoweWykonanie
biszkoptu :
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami
cukier, a następnie utarte z 1 łyżką
soku z cytryny żółtka.
Mąkę dokładnie mieszamy z
proszkiem do pieczenia i powoli wsiewamy małymi porcjamido masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką.Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papieremdo pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min.Po całkowitym przestudzeniu ścinamy delikatnie wierzch
biszkoptu.Wykonanie warstwy truskawkowej :
Truskawki płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z
wody.Przekładamy do naczynia, mieszamy z
cukrem i rozgniatamy za pomocą tłuczkado
ziemniaków.
Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Gdyby nie chciały całkowicie rozpuścić się, podgrzewamy na mały ogniu tylko do rozpuszczenia się
żelatyny (nie gotujemy!).
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej
wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia.Natychmiast dodajemy do rozpuszczonych
galaretek rozgniecione
truskawki, rozpuszczoną
żelatynę i jeszcze ok. 5 min. podgrzewamy na małym ogniu ( nie gotujemy!). Odstawiamy, aby częściowo stężała (gdy będzie chłodna, można umieścić w lodówce, aby przyśpieszyć proces).Gęstniejącą masę
truskawkową wykładamy na
biszkopt i równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni. Schładzamy w lodówce.Wykonanie warstwy
serowo-śmietanowej :Dobrze schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywno.
Serek miksujemy, wlewając małymi porcjami
rum, po czym dodajemy porcjami do ubitej
śmietanki, delikatnie mieszając łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. Wsiewamy porcjami
cukier puder najlepiej w takiej ilości jaka nam odpowiada, aby nie przesłodzić.Odstawiamy otrzymaną masę, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej
wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą
żelatynę do masy
serowo-śmietanowej, stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką.Wylewamy na stężałą warstwę
truskawkową, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy w lodówce.Wykonanie wartwy galaretkowej :
Galaretki rozpuszczamy w 1 l wrzątku (wg podanej instrukcji na opakowaniu) i odstawiamy aby częściowo stężały.Opłukane i osuszone
truskawki kroimy wzdłuż na pół i układamy "brzuszkami" na warstwie
serowo-śmietanowej.Zalewamy tężejącą
galaretką i schładzamy w lodówce.Smacznego!