Wykonanie
Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam ciasto a'la tiramisu z dodatkiem zmiksowanych
truskawek zagęszczonych
galaretką truskawkową. Spód stanowi
biszkopt,a wierzch uwieńczony jest warstwą
biszkoptów nasączonych
rumem i obficie posypanych
kakao. Na warstwie truskawkowej położona jest warstwa masy serowej z dodatkiem
bitej śmietany,
kakao,
kawy i
rumu.Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który
mogę zaliczyć do bardzo udanych.Ciasto jest smaczne, lekkie w jedzeniu, nie za słodkie. Polecam :)
Składniki
biszkoptu (forma o wym. 28x40 cm):6
jajek¾ szklanki
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
soku z cytryny lub ¾ łyżki
octu 10%Składniki warstwy truskawkowej :1 kg
truskawek2
galaretki truskawkowe4 łyżki
cukru1 szklanka wrzątkuSkładniki warstwy serowej :1 kg
serka o smaku
waniliowym Vitello330 ml
śmietanki 30%½ - ¾ szklanki
rumu4 - 5 płaskich łyżeczek
żelatyny6 łyżek
kakao2 łyżeczki
kawy espresso + 1 łyżeczka
cukruponadto :35 szt. okrągłych
biszkoptów o średnicy ok. 52 mmm¾ szklanki
rumu¾ szklanki
wody mineralnej niegazowanej
kakao do posypaniaWykonanie
biszkoptu :
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami
cukier, a następnie utarte z 1 łyżką
soku z cytryny żółtka.
Mąkę dokładnie mieszamy z
proszkiem do pieczenia i powoli wsiewamy małymi porcjamido masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką.Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papieremdo pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min.Po całkowitym przestudzeniu ścinamy delikatnie wierzch
biszkoptu.Wykonanie warstwy truskawkowej :
Truskawki płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z
wody.Przekładamy do naczynia, mieszamy z
cukrem i rozgniatamy za pomocą tłuczkado
ziemniaków.
Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Gdyby nie chciały całkowicie rozpuścić się, podgrzewamy na mały ogniu tylko do rozpuszczenia się
żelatyny (nie gotujemy!).Natychmiast dodajemy do rozpuszczonych
galaretek rozgniecione
truskawki i jeszcze ok. 5 min. podgrzewamy na małym ogniu ( nie gotujemy!). Odstawiamy, aby częściowo stężała (gdy będzie chłodna, można umieścić w lodówce, aby przyśpieszyć proces).Gęstniejącą masę
truskawkową wykładamy na
biszkopt i równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni. Schładzamy w lodówce.Wykonanie warstwy serowej :Dobrze schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywno.
Serek miksujemy, wlewając małymi porcjami
rum, następnie wsiewamy małymi porcjami
kakao, stale mieszając na najmniejszych obrotach.
Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku, dodajemy
cukier, przez chwilę gotujemy i po całkowitym ostudzeniu wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej, stale mieszając. Dodajemy porcjami ubitą
śmietankę, delikatnie mieszając łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach.Odstawiamy otrzymaną masę, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej
wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą
żelatynę do masy serowej, stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką.Wylewamy na stężałą warstwę
truskawkową, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy w lodówce.Wykonanie wierzchniej warstwy ciasta :
Rum rozcieńczamy
wodą mineralną i na krótko zanurzamy w nim pojedynczo
biszkopty z obu stron. Układamy od razu jeden przy drugim na warstwie serowej.Posypujemy obficie
kakao.Smacznego!
Polecam również :