ßßß Cookit - przepis na CIASTO A'LA TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI

CIASTO A'LA TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam ciasto a'la tiramisu z dodatkiem zmiksowanych truskawek zagęszczonych galaretką truskawkową. Spód stanowi biszkopt,
a wierzch uwieńczony jest warstwą biszkoptów nasączonych rumem i obficie posypanych kakao. Na warstwie truskawkowej położona jest warstwa masy serowej z dodatkiem bitej śmietany, kakao, kawy i rumu.
Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który mogę zaliczyć do bardzo udanych.
Ciasto jest smaczne, lekkie w jedzeniu, nie za słodkie. Polecam :)
Składniki biszkoptu (forma o wym. 28x40 cm):
6 jajek
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny lub ¾ łyżki octu 10%
Składniki warstwy truskawkowej :
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
4 łyżki cukru
1 szklanka wrzątku
Składniki warstwy serowej :
1 kg serka o smaku waniliowym Vitello
330 ml śmietanki 30%
½ - ¾ szklanki rumu
4 - 5 płaskich łyżeczek żelatyny
6 łyżek kakao
2 łyżeczki kawy espresso + 1 łyżeczka cukru
ponadto :
35 szt. okrągłych biszkoptów o średnicy ok. 52 mmm
¾ szklanki rumu
¾ szklanki wody mineralnej niegazowanej
kakao do posypania
Wykonanie biszkoptu :
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsiewamy małymi porcjami
do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając dużym widelcem lub łyżką.
Ciasto wykładamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyścielonej papierem
do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min.
Po całkowitym przestudzeniu ścinamy delikatnie wierzch biszkoptu.
Wykonanie warstwy truskawkowej :
Truskawki płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Przekładamy do naczynia, mieszamy z cukrem i rozgniatamy za pomocą tłuczka
do ziemniaków.
Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Gdyby nie chciały całkowicie rozpuścić się, podgrzewamy na mały ogniu tylko do rozpuszczenia się żelatyny (nie gotujemy!).
Natychmiast dodajemy do rozpuszczonych galaretek rozgniecione truskawki i jeszcze ok. 5 min. podgrzewamy na małym ogniu ( nie gotujemy!). Odstawiamy, aby częściowo stężała (gdy będzie chłodna, można umieścić w lodówce, aby przyśpieszyć proces).
Gęstniejącą masę truskawkową wykładamy na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni. Schładzamy w lodówce.
Wykonanie warstwy serowej :
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
Serek miksujemy, wlewając małymi porcjami rum, następnie wsiewamy małymi porcjami kakao, stale mieszając na najmniejszych obrotach. Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku, dodajemy cukier, przez chwilę gotujemy i po całkowitym ostudzeniu wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej, stale mieszając. Dodajemy porcjami ubitą śmietankę, delikatnie mieszając łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach.
Odstawiamy otrzymaną masę, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia (gdyby nie chciała się rozpuścić podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania).
Cienkim strumieniem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę do masy serowej, stale mieszając robotem na najmniejszych obrotach lub łyżką.
Wylewamy na stężałą warstwę truskawkową, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy w lodówce.
Wykonanie wierzchniej warstwy ciasta :
Rum rozcieńczamy wodą mineralną i na krótko zanurzamy w nim pojedynczo biszkopty z obu stron. Układamy od razu jeden przy drugim na warstwie serowej.
Posypujemy obficie kakao.
Smacznego!
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/06/CIASTO-ALA-TIRAMISU-Z-TRUSKAWKAMI.html