ßßß
szklanka mąki ziemniaczanejpół szklanki mąki pszennej200 gram margaryny roztopionej2 duże jajkaszklanka cukrułyżeczka ekstraktu waniliowegołyżeczka proszku do pieczenia1,5 litra wrzącej wody500 gram truskawekJajka zmiksować z cukrem na parze.Zdjąć z pary i dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszkiem do pieczenia, cukier i ekstrakt waniliowy.Miksując dodać ostudzoną margarynę.Dwie formy na tarty natłuścić i wysypać bułką tartą.Ciasto rozlać na dwie formy, piec w temp. 180 st.C przez około 20-30 minut do tzw. suchego patyczka.Zostawić ciasta do ostudzenia, a w tym czasie rozpuścić galaretki we wrzątki i również zostawić do ostudzenia.Większe truskawki przekroić na pół i układać na cieście.Zalać tężejącą galaretką.