ßßß Cookit - przepis na Truskawkowe ciasto z kruszonką

Truskawkowe ciasto z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Składniki
400g truskawek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki wody
6 łyżek oleju
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Kruszonka
50g margaryny
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
Sposób przygotowania
Kruszonka
Krok 1
W rondelku rozpuścić margarynę i cukier. Zdjąć z ognia i wymieszać z mąką. Kruszonka musi być kruszonką :D więc jeśli masa jest jednolita i nie powstały okruszki dodać jeszcze trochę mąki i "podziobać" łyżką.
Ciasto
Krok 2
Jajka ucierać z cukrem przez 4 minuty, dodać wodę i olej. Miksować kolejne 2 minutki. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów chwilę miksować. Wlać kilka kropelek esencji migdałowej. Dokładnie wymieszać.
Truskawki
Krok 3
Truskawki umyć i osuszyć. Przed wrzuceniem na ciasto dobrze jest zanurzyć je odrobinę w mące ziemniaczanej. Mniej więcej do połowy, czyli tyle, ile zamierzamy "wcisnąć" w ciasto. Dzięki temu powinny nie opaść na dno.
Nie można też przesadzić z ilością owoców bo to może zupełnie rozmoczyć ciasto. Choćbyśmy chciały, nie można ich układać warstwowo, na grubo. :P
Krok 4
Ciasto piec w kwadratowej foremce lub keksówce* przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
*Do standardowej prostokątnej blachy proporcje trzeba zwiększyć o 1/2.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/06/9202/truskawkowe-ciasto-z-kruszonka