Wykonanie
Składniki400g
truskawek2 łyżki
mąki ziemniaczanejCiasto4
jajka3/4 szklanki
cukru2 łyżki
wody6 łyżek
oleju1 1/2 szklanki
mąki pszennej1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaaromat migdałowyKruszonka50g
margaryny1/2 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennejSposób przygotowaniaKruszonkaKrok 1W rondelku rozpuścić
margarynę i
cukier. Zdjąć z ognia i wymieszać z
mąką. Kruszonka musi być kruszonką :D więc jeśli masa jest jednolita i nie powstały okruszki dodać jeszcze trochę
mąki i "podziobać" łyżką.CiastoKrok 2
Jajka ucierać z
cukrem przez 4 minuty, dodać
wodę i
olej. Miksować kolejne 2 minutki. Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i znów chwilę miksować. Wlać kilka kropelek esencji migdałowej. Dokładnie wymieszać.
TruskawkiKrok 3
Truskawki umyć i osuszyć. Przed wrzuceniem na ciasto dobrze jest zanurzyć je odrobinę w
mące ziemniaczanej. Mniej więcej do połowy, czyli tyle, ile zamierzamy "wcisnąć" w ciasto. Dzięki temu powinny nie opaść na dno.Nie można też przesadzić z ilością
owoców bo to może zupełnie rozmoczyć ciasto. Choćbyśmy chciały, nie można ich układać warstwowo, na grubo. :PKrok 4Ciasto piec w kwadratowej foremce lub keksówce* przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.*Do standardowej prostokątnej blachy proporcje trzeba zwiększyć o 1/2.