Wykonanie
Zapach i smak lata zamknięty w cieście. To ciasto przypomina mi okres dzieciństwa, kiedy to skoro świt biegłam na
pole aby narwać świeżych
truskawek. Piękne jest wspomnienie przebijających się przez drzewa
czereśni promieni
słonecznych. Ciasto proste a jakie pyszne!
Tortownica o śr. 24 cm200 g
margaryny3/4 szklanki
cukru4
jajka1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia50 ml
oleju Kujawskiego300 g
truskawek100 g
czereśniMargarynę (wcześniej wyjętą z lodówki- w temperaturze pokojowej) ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym
jajku.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dosypujemy partiami do
margaryny i
jajek (ciągle miksując). Na samym końcu dolewamy strużką
olej. Masę wylewamy na wysmarowaną i oprószoną
mąką tortownicę.
Truskawki kroimy na połówki,
czereśnie pestkujemy.
Owoce wciskamy w masę. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy i posypujemy
cukrem pudrem.
,,Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent
oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia."