ßßß Cookit - przepis na Rolada bszkoptowa z pianką truskawkową

Rolada bszkoptowa z pianką truskawkową

nazwa

Wykonanie

Sezon truskawkowy trwa, ale nic nie jest wieczne, więc staram się jak mogę aby truskawki wykorzystać na maksa ;-) Tym razem poczyniłam taką oto roladę truskawkową. Bardzo lubię puszyste biszkopty przełożone delikatnym kremem. Pewnie niebawem będę wykorzystywać inne owoce, ale puki co niech truskawki rządzą. Przepis na biszkopt do rolady mój sprawdzony, natomiast piankę truskawkową znalazłam u Pani Smacznej
Biszkopt
4 jajka
3łyżki cukru pudru (+2 do podsypania)
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego (proszek)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku żółtka, dalej ubijając. Na koniec wsypać przesianą mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wyrównać. Piec około 8-10 minut w temperaturze 190ºC. Ściereczkę posypać cukrem pudrem. Wyłożyć na nią upieczoną, gorącą roladę papierem do góry i szybciutko zdjąć papier Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, w roladę odstawić do wystygnięcia.
Pianka truskawkowa
500 g truskawek
500 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
6 łyżeczek żelatyny
¼ szklanki wody
3 łyżki cukru pudru
truskawki miksujemy. Do małej miseczki wlewamy gorącą wodę. Wsypujemy do niej żelatynę i mieszamy. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Śmietankę ubijamy dodając pod koniec cukier puder. Uważajmy, żeby za długo jej nie ubijać, bo może nam się nie przebić. Przestudzoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego i mieszamy. Następnie, miksując, mus z żelatyną dodajemy do śmietanki.
Przygotowaną piankę truskawkową wkładamy do lodówki. Kiedy zacznie lekko tężeć wykładamy na blat biszkoptowy, ponownie delikatnie zwijamy- tym razem bez ściereczki ;-) wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2013/06/rolada-bszkoptowa-z-pianka-truskawkowa.html