ßßß
Składniki na biszkopt:6 jaj1 szklanka mąki pszennej tortowej1 łyżka mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukruszczypta soliSkładniki na masę:1/2 litra śmietany kremówki2 łyżki żelatyny1/2 szklanki cukru2 cukry waniliowe (ja dałam cukier z wanilią, własnej roboty)sok z 1/2 cytryny+ 1 lub 2 galaretkiWykonanie:Najpierw szykujemy biszkopt. Białka ubić na sztywno (dodać szczyptę soli), pod koniec dodając stopniowo cukier. Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszać (ja robię to robotem na prędkości 1). Nie mozna mieszać za bardzo bo ciasto opadnie. Masę przelać do tortownicy (u mnie 26 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą (na dno zamiast tego daję papier do pieczenia). Piec ok 45 minut w 180 stopniach. Gotowy biszkopt wytudzić.Jak biszkopt wystygnie szykujemy masę. 2 łyżki żelatyny zalać odrobiną zimnej przegotowanej wody. Uzupełnić do połowy szklanki wrzątkiem – rozpuścić. Ubić śmietanę dosypując ½ szklanki cukru i 2 cukry waniliowe. Dodać sok z ½ cytryny i żelatynę lekko ciepłą, wymieszać.Biszkopt przekroić na 2 części. Można nasączyć (ja nasączyłam esencją waniliową). Położyć biszkopt na dno tortownicy, wyłożyć połowę masy, a na nią pokrojone na połówki truskawki. Przykryć drugą częścią biszkoptu i czynność powtórzyć. Włożyć do lodówki. W między czasie przygotować galaretkę (daje truskawkową) i odstawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt. (Ja zawsze owijam tortownicę od dołu folią, tak na wszelki wypadek, gdyby galaretka miała wyciec). Wstawić do lodówki i odczekać do całkowitego zastygnięcia (ja zawsze robię ciasto dzień wcześniej)Smacznego/wydrukuj przepis/