Wykonanie
Tort na zamówienie mojego 12-latka. Najlepszego synku.
Składniki na
biszkopt (blacha 25 cm):8 jajponad szklanka
mąki pszennej2,5 łyżki
mąki ziemniaczanejpół szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubijamy z
cukrem, a następnie dodajmy po 1
żółtku nadal ubijając i delikatnie dodajemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia.Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno, a boki smaruję
masłem i posypuję
bułką tartą). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.Ostudzony
biszkopt kroimy na 3 blaty
Składniki na masę
owocową:300 g
truskawek150 g
jagód500 ml
śmietany kremówki1 łyżka
żelatyny1/3 szklanki
cukrutruskawki do dekoracjiWykonanie:
Truskawki zmiksować blenderem na sos.
Jagody zmiksować w drugiej misce (ja dałam mrożone, osączone na sitku)
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej
wody.Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać
cukier. Podzielić na 2 porcje, jedna mniej więcej 2/3, a druga 1/3. Do pierwszej wlewać powoli sos z
truskawek, dalej ubijając. Do ciepłej
żelatyny dodać odrobinę masy truskawkowej i dokładnie rozmieszać. Następnie tak zahartowaną
żelatynę wlać powoli do całej masy, cały czas ubijając . To samo powtórzyć z
jagodami.Masę
jagodową rozsmarować na pierwszym blacie
biszkoptu. Na
jagodową masę położyć drugi blat. Rozsmarować na nim połowę masy truskawkowej. Ułożyć na
masie truskawki przekrojone na pół. Położyć ostatni blat. Rozsmarować na nim pozostałą część masy truskawkowej i przybrać
truskawkami.Składniki na masę na boki:200 ml
śmietany kremówki1 łyżeczka
żelatyny2 łyżki
cukruWykonanie:
Śmietanę ubić, pod koniec dodając
cukier.
Żelatynę rozpuścić w odrobinę wrzącej
wody. Ostudzić. Ostudzoną
żelatynę zahartować, tak jak przy masach
owocowych i dodać do ubitej kremówki, cały czas ubijając. Posmarować boki ciasta.
/wydrukuj przepis/