ßßß
SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)Spód cytrynowy:4 jajka4 łyż cukru2 łyż cukru z waniliąskórka otarta z 1 cytryny (sparzonej)4 łyż mąki pszennej1 , 5 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego (proszku budyniowego)szczypta soliWarstwa serowa:1/2 kg sera twarogowego (z wiaderka)2 galaretki cytrynowe2 szkl wrzątku500 ml śmietanki 30%3-4 łyżki cukru pudru Warstwa galaretki:2 galaretki cytrynowe2 , 5 szkl wrzątku Warstwa śmietankowa:500 ml śmietanki 30%50 ml wrzątku1 łyżka żelatyny (płaska)5 łyżek cukru pudru1. 2 galaretki rozpuścić w 2 szkl wrzątku, a pozostałe 2 galaretki w 2,5 szkl wody. Odstawić do ostygnięcia.2. Spód cytrynowy : jajka (w całości) ubić z cukrami przez kilka minut na puszystą masę, dodać skórkę z cytryny, a następnie budyń, sól i przesianą mąkę. Zmiksować na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników. Piec w tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia ok 20 min w 180*C (do suchego patyczka).2. Masa serowa : Śmietankę ubić na sztywno. Przestygnięte galaretki (te rozpuszczone w 2 szkl wody, nie muszą być tężejące byle były zimne) zmiksować z serem, dodać cukier puder i ubitą śmietankę. Zmiksować do połączenia składników, wylać na biszkopt i odstawić do lodówki do stężenia.3. Gdy masa serowa stężeje wylać na nią pozostałe galaretki (najlepiej już tężejące). Odstawić do lodówki.4. Masa śmietankowa : Żelatynę rozpuścić we wrzątku (dokładnie, bo inaczej w masie będą grudki), wystudzić (od zbyt ciepłej może się zważyć śmietana). Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, a następnie żelatynę. Zmiksować do połączenia składników. Część śmietany rozsmarować na galaretce, a resztę przełożyć do szprycy i ozdobić ciasto.

Inspiracja: Gotuję bo lubię (z moimi zmianami - zamiast pianki ze Śnieżki u mnie jest masa serowa)