Wykonanie
Lekki, delikatny, nie za słodki, orzeźwiający torcik
cytrynowy. Delikatne połączenie
cytrynowego ciasta, serowej masy i
galaretki cytrynowej uwieńczone słodką
bitą śmietaną. To musi być pyszne! :)

SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)Spód
cytrynowy:4
jajka4 łyż
cukru2 łyż
cukru z
waniliąskórka otarta z 1
cytryny (sparzonej)4 łyż
mąki pszennej1 , 5 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego (proszku budyniowego)szczypta
soliWarstwa serowa:1/2 kg
sera twarogowego (z wiaderka)2
galaretki cytrynowe2 szkl wrzątku500 ml
śmietanki 30%3-4 łyżki
cukru pudru Warstwa
galaretki:2
galaretki cytrynowe2 , 5 szkl wrzątku Warstwa śmietankowa:500 ml
śmietanki 30%50 ml wrzątku1 łyżka
żelatyny (płaska)5 łyżek
cukru pudru1. 2
galaretki rozpuścić w 2 szkl wrzątku, a pozostałe 2
galaretki w 2,5 szkl
wody. Odstawić do ostygnięcia.2. Spód
cytrynowy :
jajka (w całości) ubić z
cukrami przez kilka minut na puszystą masę, dodać
skórkę z cytryny, a następnie
budyń,
sól i przesianą
mąkę. Zmiksować na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników. Piec w tortownicy wyłożonej od
spodu papierem do pieczenia ok 20 min w 180*C (do suchego patyczka).2. Masa serowa :
Śmietankę ubić na sztywno. Przestygnięte
galaretki (te rozpuszczone w 2 szkl
wody, nie muszą być tężejące byle były zimne) zmiksować z
serem, dodać
cukier puder i ubitą
śmietankę. Zmiksować do połączenia składników, wylać na
biszkopt i odstawić do lodówki do stężenia.3. Gdy masa serowa stężeje wylać na nią pozostałe
galaretki (najlepiej już tężejące). Odstawić do lodówki.4. Masa śmietankowa :
Żelatynę rozpuścić we wrzątku (dokładnie, bo inaczej w
masie będą grudki), wystudzić (od zbyt ciepłej może się zważyć
śmietana).
Śmietankę ubić na sztywno, dodać
cukier puder, a następnie
żelatynę. Zmiksować do połączenia składników. Część
śmietany rozsmarować na
galaretce, a resztę przełożyć do szprycy i ozdobić ciasto.



Inspiracja: Gotuję bo lubię (z moimi zmianami - zamiast pianki ze
Śnieżki u mnie jest masa serowa)