Wykonanie
Pomysł na ten torcik kiełkował w mojej głowie już dłuższy czas. Jest wzorowany na torciku
galaretkowym, jednak ten jest o niebo smaczniejszy !

Potrzebne składniki:2
jajkaszczypta
soli3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżka
oleju330 ml
śmietany 30 %2 szklanki
mleka7 łyżek
syropu pomarańczowego5 plastrów
ananasa2
pomarańcze4 połówki
brzoskwiń z puszki1 szklanka
cukru pudru1 opakowanie
żelatynySposób wykonania:
Białka ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 3/4 szklanki
cukru i 2
żółtka. Dosypujemy 3/4 szklanki
mąki, 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę
cukru waniliowego, 1 łyżkę
oleju. Delikatnie mieszamy.Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. Zostawiamy do wystygnięcia.W pół szklanki
mleka rozpuszczamy opakowanie
żelatyny. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na kilkanaście minut. Następnie gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w dość dużą kostkę.
Brzoskwinie i
ananasy również kroimy.Do miski wlewamy 1,5 szklanki
mleka, 330 ml
śmietany 30 %, rozpuszczoną
żelatynę,
owoce. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki, aby zaczęło gęstnąć.Wykładamy na
biszkopt i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Smacznego !