Wykonanie
Lista składników480 g
mąki 2
jajka 1 łyżeczka
soli szczypta
gałki muszkatołowej 2 łyżeczki
proszku do pieczenia 150 g
cukru 200 g kwaśnej
śmietany 3 łyżki tłustego
mleka 45 g
masła 1 łyżka pomarańczowej
marmolady 2 łyżki skórki
pomarańczy [n] dodatkowo
olej do smażenia
cukier puder do posypaniaPączkiSzybkie i proste do wykonania. Zbliża się post więc teraz warto sobie posłodzić życie 🙂Jest to duża porcja, ja zrobiłam z połowy porcji.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
gałkę muszkatołową przesiać przez sitko.
Jajka z
cukrem ubić na puszystą masę. Powoli dodawać kwaśną
śmietanę,
mleko,
marmoladę, skórkę z
pomarańczy. Dokładnie wymieszać. Dodawać partiami składniki suche, cały czas mieszać. Zanurzyć dłonie w
mące i uformować ciasto w kulę. Włożyć ciasto do miski, przykryć ręcznikiem. Ciasto odstawić na 30 minut, żeby odpoczęło. Ciasto jest dość klejące, trzeba mocno podsypać
mąką stolnicę. Jeśli będzie ciągle za klejące podsypać dodatkowo lekko
mąką, ale nie za dużo.

Na stolnicę położyć ciasto i za pomocą wałka do ciast rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Wyciąć kółka za pomocą szklanki. Następnie w środku wyciąć małe kółka kieliszkiem. Można wycinać tylko kółka kieliszkiem, wtedy będą śliczne małe pączki.

Rozgrzać
olej, Wrzucić jednego małego pączka do
oleju. Jak
olej będzie skwierczał to oznacza że jest wystarczająco gorący. Pomagając sobie szerokim nożem lub łyżką do nakładania ciasta zdjąć krążki ze stolnicy. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Smażą się szybko i rosną w
oleju.

Usmażone krążki lub pączki rozłożyć na papierowych ręcznikach do odsączenia nadmiaru
oleju. Położyć krążki na talerzach i obsypać
cukrem pudrem.Smacznego