ßßß
Nie mogłam się powstrzymać i musiałam wykorzystać moje ozdoby:) Przeglądając moją ulubioną książkę z muffinami natknęłam się na przepis na donaty. Donaty przywędrowały do Ameryki z Europy i tam zrobiły zniewalającą karierę. Każdy z nas kojarzy filmy z amerykańskimi policjantami, którzy maczają pączek z dziurką w kubku z kawą. Nazwa oznacza dosłownie "orzeszek z dziurką" (dough nuts). Ciastka te wykonuje się albo z ciasta drożdżowego, albo z dodatkiem proszku do pieczenia. Te są akurat z użyciem tego drugiego. Oceniam je na czwórkę z plusem, bo w smaku są naprawdę dobre, tylko mają jeden minus, konieczna jest do nich kawa, żeby je moczyć, bo lekko twardnieją i przypominają strukturą obwarzanki krakowskie. Ale jeżeli ciastko i kawa to u Was element nierozłączny powinniście być zadowoleni;)Składniki na około 24 sztuki:olej roślinny do głębokiego smażenia630g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia200g cukru1 łyżeczka gałki muszkatołowej1,5 łyżeczki soli2 łyżki roztopionego masła1 jajko300 ml mleka1 łyżeczka aromatu migdałowegoWykonanie:Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, gałką, solą i cukrem. W drugim naczyniu masło dokładnie wymieszać z jajkiem, mlekiem i aromatem.