Wykonanie

Nie mogłam się powstrzymać i musiałam wykorzystać moje ozdoby:) Przeglądając moją ulubioną książkę z muffinami natknęłam się na przepis na donaty. Donaty przywędrowały do Ameryki z Europy i tam zrobiły zniewalającą karierę. Każdy z nas kojarzy filmy z amerykańskimi policjantami, którzy maczają pączek z dziurką w kubku z
kawą. Nazwa oznacza dosłownie "orzeszek z dziurką" (dough nuts).
Ciastka te wykonuje się albo z
ciasta drożdżowego, albo z dodatkiem
proszku do pieczenia. Te są akurat z użyciem tego drugiego. Oceniam je na czwórkę z plusem, bo w smaku są naprawdę dobre, tylko mają jeden minus, konieczna jest do nich
kawa, żeby je moczyć, bo lekko twardnieją i przypominają strukturą
obwarzanki krakowskie. Ale jeżeli
ciastko i
kawa to u Was element nierozłączny powinniście być zadowoleni;)Składniki na około 24 sztuki:
olej roślinny do głębokiego smażenia630g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia200g
cukru1 łyżeczka
gałki muszkatołowej1,5 łyżeczki
soli2 łyżki roztopionego
masła1
jajko300 ml
mleka1 łyżeczka
aromatu migdałowegoWykonanie:
Mąkę zmieszać z
proszkiem do pieczenia, gałką,
solą i
cukrem. W drugim naczyniu
masło dokładnie wymieszać z
jajkiem,
mlekiem i aromatem.

Płynne składniki wlać do suchych i wszystko razem zagnieść.

Ciasto podsypać
mąką i rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką i kieliszkiem wycinać z ciasta donaty.


W garnku rozgrzać
olej. Sprawdzić kawałkiem ciasta wrzuconym na
olej, czy jest już wystarczająco ciepły. Ciasto powinno opaść na dno i jeżeli zacznie tak jakby musować to
olej jest wystarczająco rozgrzany. Zmniejszyć ogień. Wrzucać ostrożnie po kilka donatów, opadną na dno a po chwili wypłyną. Smażyć z obu stron do uzyskania brązowawego koloru.Wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Gdy donaty ostygną możemy je udekorować lukrem lub oprószyć
cukrem pudrem.
Lukier:100 g
cukrusok z połowy
cytrynyUtrzeć sok z
cukrem, w razie konieczność dodać więcej
cukru lub
cytryny,
lukier musi być w miarę gęsty. Donaty maczać jedną stroną w lukrze i dekorować...Smacznego:)






