Wykonanie

Wydawnictwo: ZnakData wydania: 2013 Format : Książka Ilość stron: 248 Półka : posiadam Do kupienia: Merlin,
Matras, ZnakChyba nie ma osoby, która choć mimochodem nie usłyszałaby o Magdzie Gessler. Bardzo dużą popularnością cieszy się jej program kulinarny ,,Kuchenne rewolucje”, w których to Pani
Magda rewolucjonizuje działanie restauracji, a raczej życie ich właścicieli. Z początku nie byłam przekonana do tego typu programów, jednak odkąd zaczęłam wchodzić do kuchni został on wpisany na moją listę cotygodniowych rozrywek, bez których nie można funkcjonować ;)Byłam bardzo ciekawa, jak wypadnie ta książka. Dania, które są pokazywane na antenie w większości trafiają w mój gust, a tu jeszcze tytuł ,,Smaczna Polska”. Czym prędzej więc zaczęłam spoglądać na dział Wielkopolska, z której się wywodzę.
Potem przejrzałam na szybko całą książkę, by zacząć twierdzić, że teraz to my już gości możemy podejmować. Jak przyjedzie rodzina ze Śląska, czy Pomorza będziemy doskonale przygotowani i podamy im ich miejscowe przysmaki, aby czuli się, jak w domu !Może zacznijmy jednak od początku. Sama okładka już mi się podoba i zachęca do zajrzenia do środka. Dodatkowy napis ,,Regionalny przewodnik kulinarny” obiecuje doprawdy niezapomnianą przygodę kulinarną ze
smakami Magdy Gessler. Choć zwiedziła wiele zakątków świata jej
serce wciąż pozostawało przy kuchni polskiej, którą wciąż promuje.Pierwsze co ujrzymy to kuchnia kresowa z pięknym
widokiem obok, ta zieleń aż mnie nastroiła optymistycznie w ten kolejny już jesienny dzień. Najbardziej typowymi składnikami dla tego obszaru jest
Malina kraśnicka, czy
ser kozi wołoski. Dla małych smakoszy, ale nie tylko polecam
Kaszę kukurydzianą dla chłopca i dziewczynki, Rogaliki z powidłami śliwkowymi. Moja siostra stwierdziła, że ,,to jest boskie”, a chodziło o
Sałatkę ,,Lato na Roztoczu”, która doprawdy prezentuje się wybornie.Dla kuchni kujawskiej typowymi składnikami okazują się szaruszki ( czyli
gruszki do marynowania ), a także sok z
kapusty. Skoro o
kapuście mowa nie mogło zabraknąć Kapuśniaku innego niż wszystkie, Kwasówki. Wielbicieli słodkości z pewnością zachwyci Przysmak generałowej. Ciekawa wydaje się być także Zupa klopsikowa.Małopolanie z pewnością poinformowaliby Was o tym, że
gęś zatorska,
jabłka łąckie i
oscypek to produkty typowe dla ich regionu. Koniecznie na ich stołach pojawiłaby się
Gęś zatorska z
sałatką fasolowo-kapuścianą,
Kaszanka po madziarsku, czy
Sałatka ,,Krakowski poranek”, a na deser Sernik krakowski.Na Mazowszu z pewnością zachwyci Was
wiśnia nadwiślańska lub
miód kurpiowski. Bardzo atrakcyjnie prezentuje się tutaj Perliczka pieczona w półtoraku, a także Zupa z
brukselki z
kiełbasą szydłowiecką, czy Flaki po warszawsku.Podlasie to teren słynący przede wszystkim z
miodów białowieskich, czy
ogórków z Kruszewa. Będąc w tamtych regionach z chęcią spróbuję Chłodniku luksusowego, czy Kindziukowe ruloniki. Już mi ślinka cieknie na Placuszki
miodowe, czy Kartacze vel cepeliny.Kolejnym atrakcyjnym obszarem kulinarnym jawi się kuchnia pomorsko-kaszubska. Mieszkańcy tamtych regionów z pewnością znają smak
truskawki kaszubskiej, czy
konfitury borówkowej z Borów Tucholskich. Po cichu im zazdroszczę, że mogą jeść
Sałatkę luksusową ,,Jesień leśnych ludzi”,
Truskawki kaszubskie w miodzie z
rozmarynem, a chyba przede wszystkim Gołąbki z pęczaku i
grzybów.Ślązacy z pewnością pochwalą się
dyniami cieszyńskimi, czy kołaczem śląskim. W klimacie typowo jesiennym doskonale zaprezentuje się
Sałatka z pieczoną
dynią, a na obiad Zapiekanka z redykołką i
kiełbasą szczekocińską. Chyba nie ma nikogo, kto nie znałby Klusek śląskich.Zbliżając się do końca zapoznamy się ze specjałami kuchni warmińsko-mazurskiej, gdzie przodują takie produkty, jak
syrop buraczany, czy
ser welski. Cudownie prezentuje się Omlet
ziołowy z
syropem buraczanym, czy Zielone pierogi ze
pstrągiem. Na święta wspaniale wpasuje się Zupa rybna.Kuchnia wielkopolska jest mi szczególnie bliska, ponieważ tutaj się wychowałam. W całej Polsce znane są pyry z gzikiem, a co przygotowała Pani Magda? Niedługo imieniny Marcina, a dla nas typowym przysmakiem jest
rogal świętomarciński, a także
andruty kaliskie. Chyba nikt nie oprze się Pierogom z serowymi nadzieniami, czy Pijanej
golonce. Jak byłam mała bardzo lubiłam Czerninę, na którą także znajdziemy tutaj recepturę.,,Smaczna Polska” bardzo przypadła mi do gustu. Ilustracje były bardzo kolorowe, idealne wręcz. Dania prezentowane były dopracowane w każdym calu i sprawiały, że aż ,,jadło się oczami”. To już kolejna książka Pani
Magdy Gessler i mam nadzieję, że nie ostatnia. To cudowna pozycja dla osób, które interesują się smakołykami przeróżnych regionów, ale także dla tych, którzy chcą spróbować czegoś innego. W tej książce znajdziecie przepisy głównie na dania obiadowe, trochę będzie również deserów. Mam nadzieję, że to nie będzie ostatnia książka napisana przez autorkę.Zdecydowanie będzie idealna na prezent. Moja babcia zawsze ogląda książki, które znajdują miejsce w mojej biblioteczce, ostatnio przegląda sobie książki kulinarne. Pozycja Pani Gessler bardzo ją także oczarowała i z wielkim trudem chciała mi ją oddać, abym i ja mogła o niej napisać. Niektórych może zniechęcać nieco cena – 59 . 90 zł, jednak muszę Wam powiedzieć, że jest tego warta ! To egzemplarz, który przyda się przez wiele lat, a za kilkadziesiąt lat nasi wnukowie będą wspominać, jakie były tradycyjne potrawy regionalne !Moja ocena : 10/10PREMIERA: 7 . 11.2013r.Za egzemplarz książki do recenzji dziękujęKsiążka została przeczytana w ramach wyzwaniaPrzypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.