Wykonanie

Prozaiczne ziemniaczki, zwłaszcza
młode są rozkoszą dla podniebienia. W prostocie jest mnóstwo smaku. Polecam szybki sposób na ich przygotowanie w towarzystwie mielonej
słodkiej papryki i świeżych
ziół z ogródka. Ostatnio serwowałam je z pysznymi kotletami z
kalafiora.

Temu daniu towarzyszyła ekspresowa
sałatka z
ogórka ze świeżymi
ziołamiSkładniki i przygotowanieJeśli wolisz przepis wzrokowy przenieś się na mój kanałUgotowałam około pół kilograma
ziemniaków (porcja na 2 osoby -
kartofle gotujemy około 6-10 minut - trzeba sprawdzać widelcem, by się nie rozgotowały) (porcja na 2 osoby). Natychmiast po ugotowaniu odcedziłam i zdjęłam pokrywę z garnka, by bardzo dobrze odparowały (nie będą trzaskać na patelni). Na patelnię wlałam 2 łyżki
oleju - tyle w zupełności wystarczy na tą ilość. Jedna łyżka
oleju to około 90 kalorii, więc nie przesadzamy. Lepiej pokropić
ziemniaki dobrym
olejem, tłoczonym na zimno, bogatym w nienasycone kwasy omega 3, tuż przed podaniem. Na lekko rozgrzany
olej wrzuciłam pół łyżeczki
papryki mielonej słodkiej, szczyptę
ziół prowansalskich i
soli. Przemieszałam
zioła i natychmiast wrzuciłam ziemniaczki, obsmażając je z każdej strony po kilka sekund. Na koniec posypałam porcją posiekanej
zieleniny i natychmiast układałam na talerzu. Proste, szybkie, przesmaczne a z dodatkami - wyśmienite.