Wykonanie
Mało kto wie, że niektóre z naszych kwiatów, są nie tylko ozdobą rabat i ogrodów ale i smacznym dodatkiem do sałatek i nie tylko. Wiosenne bratki to piękne i smaczne kwiatki.
szpinak w liściach (
młode liście): 1 pęczek
chleb pszenny kilka kromekkwiaty bratka ok. 10 sztuk
sałata liście 1/3 główki
pomidor: 2 sztuki
ogórek świeży: 1 sztuka
zioła do sałatek: 1 opakowanie
masło: 2 łyżki
oliwa z oliwek: 4 łyżki
Sałatę i
szpinak dokładnie umyć i zostawić do odcieknięcia
wody na sicie.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w duże cząstki.
Ogórka obrać ze skórki i również pokroić w dużą kostkę.
Chleb pszenny (4-5 kromek) pokroić w kostkę,
masło rozpuścić na patelni, wrzucić pszenną kostkę, posypać
ziołami do sałatek i przyr umienić na złoty kolor.Lście
szpinaku dodać w całości,
sałatę porwać na strzępy, dodać
pomidory,
ogórek, grzanki, i polać
oliwą z oliwek wymieszaną z
przyprawą do sałatek. Na samym końcu na wierzchu sałatki ułożyć umyte kwiaty bratka.