ßßß Cookit - przepis na Sałatka samuraja

Sałatka samuraja

nazwa

Wykonanie

Wśród przepisów Beaty Pawlikowskiej znalazłam sałatkę, która mi się spodobała. Wszystkie składniki mi odpowiadały więc nie zwlekałam długo z jej przygotowaniem. Użyłam gotowego mixu sałat z roszponką dlatego poszło bardzo szybko. Sałatka jest ekspresowa i naprawdę smaczna. A skoro jest to sałatka samuraja to proponuję ją do akcji Z widelcem po Azji.
Składniki:
t rzy rodzaje sałaty - np. masłowa, rzymska i rukola, po jednej główce
1 papryka czerwona albo żółta
25 dag fasolki szparagowej (najlepiej żółtej)
3 pomidory
2 ogórki
ser feta (najlepiej ten sprzedawany jako gotowa kostka w zalewie)
oliwa z oliwek
ocet winny z białego wina
zioła świeże lub suszone albo gotowy zestaw ziół do sałatek
Fasolkę umyć, obciąć końce, pokroic na połówki, ugotować, ostudzić. Wszystkie sałaty umyć, porwać palcami do dużej miski. Pomidory pokroić na niewielkie kawałki, ogórki na plasterki, paprykę na paski. Wrzucić do miski, dodać ostudzoną fasolkę szapragową. W kubku wymieszać 3-4 łyżki oliwy, 2-3 łyżki octu i zioła. Zalać skladniki w misce, delikatnie wymieszać. Kostki sera feta odsączyć z zalewy, rozsypać na wierzchu. Podawać najlepiej od razu.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/08/Salatka-samuraja.html