Wykonanie
Wśród przepisów Beaty Pawlikowskiej znalazłam
sałatkę, która mi się spodobała. Wszystkie składniki mi odpowiadały więc nie zwlekałam długo z jej przygotowaniem. Użyłam gotowego mixu
sałat z
roszponką dlatego poszło bardzo szybko.
Sałatka jest ekspresowa i naprawdę smaczna. A skoro jest to
sałatka samuraja to proponuję ją do akcji Z widelcem po Azji.
Składniki:t rzy rodzaje
sałaty - np.
masłowa, rzymska i
rukola, po jednej główce1
papryka czerwona albo żółta25 dag
fasolki szparagowej (najlepiej żółtej)3
pomidory2
ogórkiser feta (najlepiej ten sprzedawany jako gotowa kostka w zalewie)
oliwa z oliwekocet winny z
białego winazioła świeże lub suszone albo gotowy zestaw
ziół do sałatek
Fasolkę umyć, obciąć końce, pokroic na połówki, ugotować, ostudzić. Wszystkie
sałaty umyć, porwać palcami do dużej miski.
Pomidory pokroić na niewielkie kawałki,
ogórki na plasterki,
paprykę na paski. Wrzucić do miski, dodać ostudzoną
fasolkę szapragową. W kubku wymieszać 3-4 łyżki
oliwy, 2-3 łyżki
octu i
zioła. Zalać skladniki w misce, delikatnie wymieszać. Kostki
sera feta odsączyć z zalewy, rozsypać na wierzchu. Podawać najlepiej od razu.Smacznego:)