Wykonanie
Lato, a w raz z nim upały, to czas kiedy, po pierwsze, nie chce się jeść jakiś wysokokalorycznych rzeczy, a po drugie, zważywszy w jakich cenach są świeże warzywa, najzwyczajniej nie wypada :) Korzystając z różnorodności i dostępności jaką
daje mi okoliczny warzywniak zaopatrzyłem się w
kalafiora po bardzo przystępnej cenie :)
Kalafior to bardzo ciekawa roślina. Abstrahując od faktu, że to mój ulubiony kwiat, to jeszcze z jego części da się przyrządzić danie na wiele sposobów o czym pisałem już tutaj . Na jego cześć nazwano nawet przypadłość, która zdarza się zapaśnikom :)Danie, które dziś zaprezentuje jest wyjątkowo proste, jednakże jest do doskonały przykład przerostu formy nad treścią, bo najlepiej to to danie wygląda,
potem smakuje, a na końcu odżywia :)Składniki:-
kalafior-
mąka-
papryka słodka
Wykonanie:
Kalafior obieramy z liści, myjemy i wkładamy do piekarnika na 150 stopni. Pieczemy aż będzie miękki. Z
mąki,
wody, dużej ilości
papryki oraz innych ulubionych przypraw robimy gęste lejące się ciasto.
Kalafior wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż lekko ostygnie i smarujemy go
ciastem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do momentu aż ciasto
zrobi się rumiane.