Wykonanie
Kolejne przepyszne ciasto z
galaretką i
brzoskwiniami :)
Potrzebne składniki:8
jajek,8 łyżek
cukru,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,6 łyżek
mąki pszennej,2 łyżki
mąki kartoflanki,
cukier waniliowy,2
galaretki brzoskwiniowe,słoik
brzoskwiń,
lukier królewski,posypka cukrowa,1,5 kg
jabłek,2 duże
jogurty brzoskwinioweSposób wykonania:
Mąki mieszamy z
proszkiem do pieczenia.Oddzielamy
jajka od
zółtek.
Cukier waniliowy dodajemy do
mąki.Dodajemy aromat do
zółtek.Dodajemy szczyptę
soli do
białek.Ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy
cukier.Wrzucamy
zółtka.Ubijamy.Dodajemy
mąkę.Wylewamy na blachę posmarowaną tłuszczem, bez papieru.Pieczemy 30 min. w 150 st.Wykładamy, przekrawamy zimny na pół.Na blachę kładziemy papier i dolną część
biszkoptu.
Jabłka - 1,5 kg kroimy w plasterki.Dodajemy
cukier waniliowy i 0,5 szklanki
wody.Rozgotowywujemy i dodajemy 2
galaretki brzoskwiniowe.Zostawiamy do przestygnięcia.Wylewamy na
biszkopt.Rozprowadzamy.
Brzoskwinie odcedzamy z kompotu, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół.Wykładamy na masę
jabłkową.Zagotowywujemy szkalnkę
wody, wsypujemy 2
brzoskwiniowe galaretki, zostawiamy do wystygnięcia.Gdy już prawie stężeją dodajemy
jogurty.Roztrzepujemy.Wylewamy na warstwę
brzoskwiń.Nakładamy wierzchnią warstwę
biszkoptu.Smarujemy lukrem królewskim .Posypujemy posypką.Smacznego!