Wykonanie
Domowe racuchy to jest coś wspaniałego, wyśmienitego i smacznego... w dodatku bezsprzecznie kojarzy się z beztroskimi latami dzieciństwa. Przynajmniej nam :) Z wielką chęcią i zapałem wracamy do tego dania. Nie tylko z powodu wzruszających wspomnień, ale też dla fantastycznego smaku! :)
Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 15 sztukSkładniki:
2
jabłka2
brzoskwinieszklanka
maślanki1
jajkołyżka
cukru200g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowegoPrzygotowanie tego pysznego dania rozpoczynamy od zrobienia ciasta.
Mąkę miksujemy z
maślanką. Ciągle miksując dodajemy
żółtko,
cukier,
proszek do pieczenia i
cukier waniliowy.
Owoce myjemy pod bieżącą
wodą, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta.
Białko ubijamy na sztywną pianę i na sam koniec dokładamy do ciasta. Całość delikatnie mieszamy. Przechodzimy do smażenia - patelnie wysmarowaną
olejem, trzymamy na średnim gazie. Kiedy patelnia nam się nagrzeje nakładamy po łyżce ciasta. Podczas smażenia musimy uważać by nie przypalić naszych pysznych racuchów. Na końcu posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego :)