Wykonanie
Placek, który robi się ekspresowo. Nie rośnie zbyt wysokie i mimo, że na wierzchu zrobiła się delikatna cukrowa skorupka to nie było zakalca co u mnie w przypadku
biszkoptów się zdarza. Ciacho było przepyszne. Nic takiego ot co zwykły
biszkopt z
jabłkami a ile pochwał zebrałam. Mój N. cały czas się dopytywał co to za placek, co tam dodałam :) Przepis od przemiłej Szczecinianki Lutki40, która prowadzi bloga Tysiące pasji i uspokojeń .
Składniki :4
jabłka4
jaja3/4 szklanki
cukruszklanka
mąkicukier waniliowy ( 16 g )1 łyżeczka
proszku do pieczeniaJabłka obieramy i kroimy w plasterki.
Jaja wraz z
cukrami ucieramy na puszystą masę.
Mąkę łączymy z proszkiem. Następnie partiami dodajemy do masy jajecznej cały czas ucierając.Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24x28 cm. Wcześniej wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą. Na wierzchu układamy
jabłka zanurzając je do połowy w cieście. Pieczemy w temp. 180°C przez 30 minut.Smacznego :)