ßßß Cookit - przepis na Szarlotka

Szarlotka

nazwa

Wykonanie

Przepis na bardzo łatwą i szybką do zrobienia szarlotkę. Wystarczy jabłka drobno pokroić, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, jajka i wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Według uznania do ciasta można dodać cynamon, rodzynki lub orzechy. Szarlotka wychodzi bardzo wilgotna, mięciutka i aromatyczna.
Składniki: (na okrągłą formę o średnicy 24-26 cm)
6 średnich jabłek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
2 jajka
Jabłka obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w drobną kostkę, a następnie przekładamy do dużego garnka lub miski. Jabłka zasypujemy szklanką cukru oraz cukrem waniliowym i przez chwilę mieszamy, aż owoce pokryją się cukrem i lekko puszczą sok.
Do jabłek wsypujemy 2 i 1/2 szklanki przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy łyżką.
Następnie wlewamy olej oraz jajka lekko rozmieszane. Wszystko dokładnie mieszamy, aż jabłka pokryją się ciastem.
Okrągłą formę o średnicy 24-26 cm smarujemy cienką warstwą oleju i przekładamy ciasto. Wyrównujemy.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut. Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: Moje Smaki Życia, nr 8/2013
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2014/05/szarlotka.html