Wykonanie
Przepis na bardzo łatwą i szybką do zrobienia szarlotkę. Wystarczy
jabłka drobno pokroić, dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
olej,
jajka i wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Według uznania do ciasta można dodać
cynamon,
rodzynki lub
orzechy. Szarlotka wychodzi bardzo wilgotna, mięciutka i aromatyczna.Składniki: (na okrągłą formę o średnicy 24-26 cm)6 średnich
jabłek1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego2 i 1/2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
oleju2
jajkaJabłka obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w drobną kostkę, a następnie przekładamy do dużego garnka lub miski.
Jabłka zasypujemy szklanką
cukru oraz
cukrem waniliowym i przez chwilę mieszamy, aż
owoce pokryją się
cukrem i lekko puszczą sok.Do
jabłek wsypujemy 2 i 1/2 szklanki przesianej
mąki z
proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy łyżką.Następnie wlewamy
olej oraz
jajka lekko rozmieszane. Wszystko dokładnie mieszamy, aż
jabłka pokryją się
ciastem.Okrągłą formę o średnicy 24-26 cm smarujemy cienką warstwą
oleju i przekładamy ciasto. Wyrównujemy.Pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut. Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy
cukrem pudrem.Źródło: Moje Smaki Życia, nr 8/2013Smacznego!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u