Ciasto:4 jajka1 szklanka mąki1 szklanka cukru1 cukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:1 kg jabłekcynamontrochę cukru1. jabłka obrać, pokroić w ósemki, ułożyć na blasze (tej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia (można także użyć jabłek gotowanych tylko nie za dużo, gdyż po upieczeniu będą wychodzić poza ciasto), posypać cukrem i cynamonem,2. białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.3. masę wylać na jabłka i równo rozsmarować.4. piec w 35 minut w temperaturze 180 stopni C.5. gorące ciasto przykryć ścierką i drugą blachą z piekarnika, odwrócić papierem do góry. Zdjąć papier i gorące ciasto zwinąć mocno w roladę.6. pozostawić do ostudzenia, posypać cukrem pudrem.