ßßß
5 jaj1 kopiasta łyżka cukru waniliowego lub cukru z cynamonem (dostępny na blogu w zakładce "Domowy wyrób")3/4 szklanki cukru5 łyżeczek oleju3/4 szklanki mąki tortowej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia4 duże kwaśne i mało soczyste jabłkacynamon do jabłek ( opcjonalne, ja w tej wersji nie daję)Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukry, następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym żółtku, olej, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Jabłka kroimy na plasterki, zasypujemy cynamonem (opcjonalnie), dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.Ciasto przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni, na złoto.Gorące jeszcze ciacho możemy polać lukrem ze szklanki cukru pudru i soku z małej cytryny, jednak ja uważam, że jest wystarczająco słodkie i bez tego.