ßßß Cookit - przepis na Pulchniutkie, puszyste i pyszne racuchy mojej mamy - waniliowe z jabłkami

Pulchniutkie, puszyste i pyszne racuchy mojej mamy - waniliowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Racuszki jak u mojej mamy <3 :) waniliowe z jabłkami - no bajka :) od dziecka takie jadłam i zawsze z błogim słonecznym i radosnym dzieciństwem będą mi się kojarzyły :) proste i szybkie w przygotowaniu, pyszne słodziutkie pachnące wanilią - bardzo lubię serwować je na śniadanie w towarzystwie jogurtu i świeżych owoców albo podawać do kawki takie oprószone cukrem pudrem :) genialne także z orzechowym sosem robionym z orzechowego masła.
1 jajko
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
obrane ze skórki jabłko pokrojone w kostkę
tłuszcz do smażenia
Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. W dużej misce wymieszać jajko, cukier i cukier waniliowy - energicznym ruchem ubić mieszankę na gładką puszystą masę. ( Im bardziej ubijemy cukier i jaja tym bardziej puszyste i pulchne wyjdą nam racuchy. Jeżeli masa będzie słabo ubita racuszki wyjdą niższe, ciut bardziej zbite, ale także bardzo bardzo smaczne! ) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy z jaj i cukru dodawać po trochę mąkę z proszkiem i mleko cały czas niegwałtownie! mieszając. Na koniec do ciasta dodać pokrojone jabłko, powoli wymieszać i smażyć małymi porcjami na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem. Usmażone racuszki można kłaść na rozgrzanym w piekarniku talerzu i przykrywać folią lub ściereczką - dzięki temu wszystkie racuchy pozostaną ciepłe do końca smażenia. Można także wykładać je na papierowy ręcznik - dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu ze smażenia.
gotowe! smacznego
Źródło:http://gazetakulinarna.blogspot.com/2014/11/pulchniutkie-puszyste-i-pyszne-racuchy.html