Wykonanie
Racuszki jak u mojej mamy <3 :)
waniliowe z
jabłkami - no bajka :) od dziecka takie
jadłam i zawsze z błogim
słonecznym i radosnym dzieciństwem będą mi się kojarzyły :) proste i szybkie w przygotowaniu, pyszne słodziutkie pachnące
wanilią - bardzo lubię serwować je na śniadanie w towarzystwie
jogurtu i świeżych
owoców albo podawać do
kawki takie oprószone
cukrem pudrem :) genialne także z
orzechowym sosem robionym z
orzechowego masła.
1
jajko2 łyżki
cukrucukier waniliowy1 szklanka
mleka2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaobrane ze skórki
jabłko pokrojone w kostkętłuszcz do smażenia
Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. W dużej misce wymieszać
jajko,
cukier i
cukier waniliowy - energicznym ruchem ubić mieszankę na gładką puszystą masę. ( Im bardziej ubijemy
cukier i
jaja tym bardziej puszyste i pulchne wyjdą nam racuchy. Jeżeli masa będzie słabo ubita racuszki wyjdą niższe, ciut bardziej zbite, ale także bardzo bardzo smaczne! )
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy z jaj i
cukru dodawać po trochę
mąkę z proszkiem i
mleko cały czas niegwałtownie! mieszając. Na koniec do ciasta dodać pokrojone
jabłko, powoli wymieszać i smażyć małymi porcjami na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem. Usmażone racuszki można kłaść na rozgrzanym w piekarniku talerzu i przykrywać folią lub ściereczką - dzięki temu wszystkie racuchy pozostaną ciepłe do końca smażenia. Można także wykładać je na papierowy ręcznik - dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu ze smażenia.gotowe! smacznego