Wykonanie
Dziś podam Wam przepis na roladę właśnie z jabłuszkami w roli głównej. A przepis na tę roladę zaczerpnęłam z przepisu siostry Anastazji na rajską roladę, który to dodam następnym razem.
Składniki:4
jajka1/2 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 średniej wielkości
jabłek1 opakowanie
cukru waniliowegoWykonanie:Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, posmarować
masłem i posypać
cukrem waniliowym. Na to zetrzeć umyte i obrane ze skórki
jabłka. delikatnie rozłożyć
jabłka na całej powierzchni blaszki.
Białka ubić na pianę dodając po trochu
cukier i po 1
żółtku.
Mąkę przesiać, wymieszać z
proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych
białek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na
jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C na ok 30-35 min. Po upieczeniu wyjąc gorące z piekarnika na deskę przykrytą ściereczką i szybciutko zwinąć w roladę. Odstawić aby rolada wystygła. Wierzch można posypać
cukrem pudrem lub udekorować według własnego gustu. A
potem to tylko smacznego
mogę życzyć:)