ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

nazwa

Wykonanie

Szarlotka od zawsze kojarzy mi się z jesienią i koszami pełnymi jabłek. W dzieciństwie co roku zbieraliśmy je u dziadka w przydomowym sadzie. Mama zawsze robiła z nich pyszny mus, który zimą można było wykorzystać do ciast lub zjeść prosto ze słoika. Szarlotka na kruchym cieście smakuje wyśmienicie. Przepis na kruche ciasto pochodzi z kuchennego zeszytu mojej mamy.
Składniki:
Składniki na ciasto na blaszkę do pieczenia o wymiarach około 25×36.
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1,5 kg jabłek
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Dwoma nożami rozdrobnić masło na mniejsze kawałki. Żółtka oddzielić od białek. Białka włożyć do lodówki, a żółtka dodać do ciasta. Wszystko razem połączyć za pomocą noży, a następnie rękoma zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie już jednolitą kulą należy podzielić ją na dwie części. Jedną część schować do lodówki. A drugą pozostawić na stolnicy. Blaszkę do ciasta wysmarować margaryną i na spód wyłożyć papier śniadaniowy. Ciasto kroić ostrym nożem na plastry i układać na blaszce, jeden obok drugiego ( lekko dociskając) ,aż cały spód blaszki będzie pokryty ciastem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku z jabłek ( ja robię to rękoma, ale można użyć durszlaka i czymś docisnąć, aby sok wypłynął). Odciśnięte jabłka rozłożyć na cieście. Z białek ubić sztywną pianę. Pianę wyłożyć na ciasto. Z lodówki wyjąć drugą część ciasta i skubiąc rękom kłaść na pianę kruszonki z ciasta. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Źródło:http://smakowisko.pl/szarlotka-na-kruchym-ciescie