ßßß Cookit - przepis na Wielkanocny sernik gotowany

Wielkanocny sernik gotowany

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam serniki gotowane. Są delikatne, wyśmienite w swoim smaku i konsystencji. Można nimi przekładać biszkopty, kruche ciasta, a nawet herbatniki. Można dodawać różne owoce. Wielkanocny sernik gotowany podbił już niejedno serce. A może mój sernik zagości na Waszym stole wielkanocnym?
Wpis powstał w ramach akcji konkursowej
"Wielkanocne wypieki z Delectą".
Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
1 opakowanie cukru waniliowego Delecta
3 łyżki oleju
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać olej. Biszkopt pieczemy w dużej prostokątnej blaszce w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut.
Masa serowa według przepisu:
http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/01/sernik-gotowany-na-biszkopcie.html#more
Masa śmietankowa:
0,5 litra śmietany tortowej
1 galaretka brzoskwiniowa Delecta
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa Delecta
Wykonanie:
Pieczemy biszkopt. Gdy ostygnie ponczujemy go i smarujemy dżemem malinowym. Następnie wykładamy ciepłą jeszcze masę serową i schładzamy. Schłodzony ser posypujemy drobno pokrojonymi brzoskwiniami z puszki i zalewamy je tężejącą galaretką brzoskwiniową (przygotowujemy ją według przepisu na opakowaniu). Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową (rozpuszczoną w szklance wody). Masę śmietanową wylewamy na galaretkę z brzoskwiniami. Tak przygotowane ciasto schładzamy.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-sernik-gotowany.html