Uwielbiam serniki gotowane. Są delikatne, wyśmienite w swoim smaku i konsystencji. Można nimi przekładać biszkopty, kruche ciasta, a nawet herbatniki. Można dodawać różne owoce. Wielkanocny sernik gotowany podbił już niejedno serce. A może mój sernik zagości na Waszym stole wielkanocnym?Wpis powstał w ramach akcji konkursowej"Wielkanocne wypieki z Delectą".Składniki:Biszkopt:1 szklanka mąki1 szklanka cukru4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta1 opakowanie cukru waniliowego Delecta3 łyżki olejuBiałka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać olej. Biszkopt pieczemy w dużej prostokątnej blaszce w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut.Masa serowa według przepisu:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/01/sernik-gotowany-na-biszkopcie.html#moreMasa śmietankowa:0,5 litra śmietany tortowej1 galaretka brzoskwiniowa DelectaDodatkowo:1 puszka brzoskwiń1 galaretka brzoskwiniowa DelectaWykonanie:Pieczemy biszkopt. Gdy ostygnie ponczujemy go i smarujemy dżemem malinowym. Następnie wykładamy ciepłą jeszcze masę serową i schładzamy. Schłodzony ser posypujemy drobno pokrojonymi brzoskwiniami z puszki i zalewamy je tężejącą galaretką brzoskwiniową (przygotowujemy ją według przepisu na opakowaniu). Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę brzoskwiniową (rozpuszczoną w szklance wody). Masę śmietanową wylewamy na galaretkę z brzoskwiniami. Tak przygotowane ciasto schładzamy.Smacznego!