ßßß Cookit - przepis na Brzoskwiniowo-winogronowa fantazja

Brzoskwiniowo-winogronowa fantazja

nazwa

Wykonanie

To ciasto zadowoli każdego łasucha, który z przyjemnością sięgnie po następną porcję. Brzoskwiniowa pianka idealnie pasuje do puszystego biszkoptu, a galaretka z winogronami dodaje lekko orzeźwiającego smaku.
Składniki na biszkopt:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
6 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i roztrzepane żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w dużej prostokątnej blasze w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Zimny biszkopt kroimy na 2 placki.
Składniki na piankę brzoskwiniową:
1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego
2 galaretki brzoskwiniowe
1 puszka brzoskwiń
Gotujemy jedną szklankę wody i 1/2 szklanki soku z brzoskwiń. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki, mieszamy i studzimy. Mleko skondensowane niesłodzone miksujemy i wlewamy do niego tężejącą galaretkę. Brzoskwinie drobno kroimy i dodajemy do masy. Tak przygotowaną masę nakładamy na pierwszy naponczowany placek biszkoptowy i przykrywamy ją drugim też naponczowanym biszkoptem. Na wierzchu układamy winogrona i zalewamy dwoma wcześniej rozpuszczonymi (według przepisu na opakowaniu) truskawkowymi galaretkami. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/11/brzoskwiniowo-winogronowa-fantazja.html