Wykonanie
10 Maja 2014 Gotowanie ze stylemPyszna sycylijska kanapka z
mozzarellą,
suszonymi pomidorami,
sosem czosnkowym i
kurczakiem przyrządzonym na słodko. Dodatek
kaparów i
sałaty podkreśla oryginalny smak kanapki, która najlepiej smakuje podawana z ciemnym
chrupkim pieczywem.Kanapka z
kurczakiem na słodko,
mozzarellą i
suszonymi pomidoramiSkładniki na 4 porcje:
Sos majonezowo -
czosnkowy:3 łyżki stołowe
majonezu2 łyżki stołowe
jogurtu naturalnego1/2 ząbka
czosnkupieprz do smaku
Kurczak:1/2
piersi z kurczaka1 łyżeczka słodkiej mielonej
paprykimąka do oprószenia
kurczaka (2 łyżeczki)2 łyżki stołowe
masłaSos do
kurczaka:1/2 szklanki
soku z ananasa (może być z puszki)1 łyżeczka
ketchupu1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
sosu sojowegokilka kropel
octu winnego1/2 łyżeczki
cukruszczypta
chili (opcjonalnie)
sól i
pieprzWykończenie:garść kolorowych
sałat125 g
sera mozzarelli w kulce10
suszonych pomidorów1 łyżka stołowa
kaparów1 łyżeczka
oliwy z oliwek extra virgine1 łyżeczka wyciśniętego
soku z cytrynyDodatkowo:4 podłużne
bułki pełnoziarnisteSposób przygotowania:
Sos majonezowo -
czosnkowy:
Czosnek wycisnąć, następnie wymieszać ze sobą dokładnie wszystkie składniki.
Kurczak:
Pierś z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kwadraty. Następnie oprószyć
solą,
pieprzem, słodką mieloną
papryką oraz
mąką.Sos do
kurczaka :
sok z ananasa wymieszać dokładnie z
sosem sojowym,
ketchupem oraz
mąką ziemniaczaną.Na patelni rozgrzać
masło, obsmażyć pierś, aż się zarumieni, po czym przełożyć do rondla.Rondel ustawić na małym ogniu, wlać sos, doprawić
octem,
cukrem i
chili według uznania, po czym doprowadzić do wrzenia. Gotować nie dłużej niż 5 minut stale mieszając.Wykończenie:
Bułkę przekroić na pół, posmarować po spodniej i wierzchniej stronie
sosem majonezowo -
czosnkowym, następnie nałożyć
sałatę , pokrojoną w plastry
mozzarellę,
suszone pomidory,
kurczaka i
kapary.