Wykonanie
Poniżej znajdziecie przepis na jeden z moich ulubionych
sosów, czyli dressing tysiąca wysp. Bardzo często podaję go do różnych
sałat, przede wszystkim do tych z
kurczakiem.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na sos tysiąca wysp:3/4 szklanki
majonezu2-3 łyżki
ketchupu (łagodny lub pikantny)1-2 łyżeczek przetartych na tarce pikli*świeżo zmielony
pieprzpłatki chilli lub odrobina
tabasco (do smaku)1 łyżeczka przetartej na drobnej tarce
cebulipół małego ząbka przetartego na tarce
czosnku1 łyżeczka
winnego octusólcukier (opcjonalnie)*w oryginalnym przepisie używa się sweet pickle relish. Wydaje mi się, że smakiem najbardziej przypomina to polskie
ogórkowe pikle.Wykonanie:1. Włóż do słoika wszystkie składniki. Zamknij słoik i kilka
razy nim mocno potrząśnij.2. Spróbuj i dopraw sos.3. Podawaj do
mięs,
sałat, grillowanych warzyw.
Składniki na
sałatę (1 porcja):mała
pierś z kurczaka (grillowana lub panierowana)grillowane
pomidorki koktajlowepół
czerwonej papryki (małej)
sałata lodowa lub innasos tysiąca wyspWykonanie:1.
Paprykę i
kurczaka pokrój na paski.2. Ugrilluj lub podsmaż (bez tłuszczu)
pomidorki.3. Wymieszaj ze sobą
sałatę,
paprykę i
pomidory.4. Na wierzchu ułóż
kurczaka.5. Przed podaniem polej sosemSmacznego :)