Wykonanie
By MagicPot, 12 stycznia 2016Rating:Jak zapewne wiecie, zawsze w niedzielę podaję
jajka pod różną postacią. Tym razem w ostatnią niedzielę przygotowałam stół pełen rozmaitości bez
jajek – Niedzielne śniadanie Magicznego Garnka.Do przygotowania tego śniadania użyłam wszystko co było w lodówce i w koszyku z
owocami. Wszystko można łączyć a ważne by śniadanie było różnorodne.Z poniższych składników przygotowałam śniadanie w pełni skonsumowane przez dwójkę dzieci i dwójkę dorosłych.12 małych
parówek lub kiełbasek – ja użyłam białych kiełabasekjedna
marchewkapół
pietruszkijedna
paprykajedna średnia
cebuladwa ząbki
czosnkuokoło 2cm korzenia świeżego
imbirusmalczyk i skwarki domowej roboty
biała fasolka w
sosie pomidorowymopcjonalnie
ser żółty tarty
pomidorki koktajlowe
winogrona czerwone i białeświeży
szczypiorekgęsty
jogurt naturalny – może być grecki
majonezmusztardaketchupwarzywa w zalewie typu: papryczki nadziewane
serem,
oliwki nadziewane
papryką lub
serem,
pomidory suszone,
ogórki konserwowe,
papryka konserwowa – wszystko co macie w lodówce
przyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony
masłoMarchew i
pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę siekamy w drobną kostkę.
Paprykę kroimy w średnią kostkę.
Imbir siekamy bardzo drobno.Na patelni rozgrzewamy
masło i wrzucamy po koleji:
paprykę,
cebulę, startą
marchew i
pietruszkę i podsmażamy delikatnie na średnim ogniu, dość często mieszając by nic nie przywarło.Gdy warzywa się podsmażają, przygotowujemy
czosnkowy dip
majonezowy : do mniejszej salaterki nakładamy jedną łyżkę
majonezu, dwie łyżki
jogurtu greckiego, a następnie dokładamy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki
czosnku, solimy i dodajemy
pieprz i wszystko bardzo dokładnie mieszamy –
sól i
pieprz dodajemy wedle własnego smaku i uznania. Wierzch można udekorować świeżo poszatkowanym
szczypiorkiem.
Parówki gotujemy a
kiełbaski delikatnie podsmażamy na smalczyku i skwarkach tak by się zarumieniły z wszystkich stron.Piekarnik nastawiamy na grzanie 150˚C.Gdy warzywa na patelni zmiękną przesypujemy je wraz ze skwarkami do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu warzyw układamy podsmażone
kiełbaski lub ugotowane
parówki.Wierzch można opsypać tartym
serem żółtym i wstawiamy do piekarnika na czas jaki zajmnie nam przygotowanie całego śniadania.Do małych salaterek nakładamy warzywa w zalewie – ja dysponowałam
paprykami nadziewanymi
serem,
oliwkami z
serem,
suszonymi pomidorami w zalewie i
ogórkami konserwowymi.Na
stole także ustawiłam
winogrona różowe i białe, które świetnie smakowały wraz z
sosem majonezowym.Do małego rondelka nakładamy trzy do czterech łyżek
białej fasolki w
sosie pomidorowym i podgrzewamy na małym ogniu i często mieszamy by nie przywarły.Na
stole ustawiłam także
musztardę,
ketchup dla dzieci.
Pomidorki koktajlowe także świetnia komponowały się z
sosem majonezowym i także znalazły miejsce na
stole.Wszystko co znajdziecie w szafkach, lodówce możecie wystawić na stół, np.
ser żóły pokrojony w kostkę, plasterki
wędliny a nawet
pieczywo, ale w tym przypadku będzie bardziej zapychaczem aniżeli wartościowym składnikiem urozmaitego śniadania.Smacznego!Polecam inne przepisy na śniadania: