Składnikido salsy:½ ananasa pokrojonego w małe kliny1 łyżka oleju roślinnego1 grejpfrut czerwony, obrany i pocięty na małe ½ cm kawałki1 czerwona papryka1 pomidorwiśniowyświeżo zmielony czarny pieprz1 łyżeczka świeżej kolendry1 łyżeczka świeżej mięty, estragonu i szczypiorkusok z ½ limonki1 łyżka miodu1 łyżeczka startego świeżego imbirudo miecznika:4 steki z miecznikasól koszernaświeżo zmielony czarny pieprzdo marynaty:sok z ½ limonkisok z ½ cytryny2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka startego świeżego imbiru1 łyżeczka świeżej mięty, estragonu i szczypiorkuPrzygotowanie:Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury i umieszczamy na ruszcie czerwoną paprykę. Grillujemy ją, aż ze wszystkich stron się ładnie zwęgli. Następnie zdejmujemy ją z rusztu i odstawiamy aby się ostudziła przed cięciem (paprykę tniemy na ½ cm kawałki). Zmniejszamy temperaturę do niskiej, pocięte kawałki ananasa nacieramy olejem roślinnym i grillujemy go aż się lekko skarmelizuje (około 8 minut, obracając go w tym czasie 3-krotnie). Ananasa i paprykę mieszamy z pozostałymi składnikami i odstawiamy aby smaki zdążyły się połączyć.Steki miecznika obsypujemy obficie solą i pieprzem. W płaskim dużym naczyniu połączyć wszystkie składniki marynaty. Dodać steki miecznika do marynaty i marynować około 15 minut w lodówce.W międzyczasie rozgrzać grilla do wysokiej temperatury, aby potem zmniejszyć temperaturę do średniej, ruszt dobrze posmarować olejem roślinnym. Steki miecznika grillujemy w sumie 8 minut obracając co 2 minuty.