ßßß Cookit - przepis na Grillowane steki z miecznika z salsą z grillowanego ananasa

Grillowane steki z miecznika z salsą z grillowanego ananasa

nazwa

Wykonanie

Składniki
do salsy:
½ ananasa pokrojonego w małe kliny
1 łyżka oleju roślinnego
1 grejpfrut czerwony, obrany i pocięty na małe ½ cm kawałki
1 czerwona papryka
1 pomidor wiśniowy
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka świeżej kolendry
1 łyżeczka świeżej mięty, estragonu i szczypiorku
sok z ½ limonki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
do miecznika:
4 steki z miecznika
sól koszerna
świeżo zmielony czarny pieprz
do marynaty:
sok z ½ limonki
sok z ½ cytryny
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka świeżej mięty, estragonu i szczypiorku
Przygotowanie:
Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury i umieszczamy na ruszcie czerwoną paprykę. Grillujemy ją, aż ze wszystkich stron się ładnie zwęgli. Następnie zdejmujemy ją z rusztu i odstawiamy aby się ostudziła przed cięciem (paprykę tniemy na ½ cm kawałki). Zmniejszamy temperaturę do niskiej, pocięte kawałki ananasa nacieramy olejem roślinnym i grillujemy go aż się lekko skarmelizuje (około 8 minut, obracając go w tym czasie 3-krotnie). Ananasa i paprykę mieszamy z pozostałymi składnikami i odstawiamy aby smaki zdążyły się połączyć.
Steki miecznika obsypujemy obficie solą i pieprzem. W płaskim dużym naczyniu połączyć wszystkie składniki marynaty. Dodać steki miecznika do marynaty i marynować około 15 minut w lodówce.
W międzyczasie rozgrzać grilla do wysokiej temperatury, aby potem zmniejszyć temperaturę do średniej, ruszt dobrze posmarować olejem roślinnym. Steki miecznika grillujemy w sumie 8 minut obracając co 2 minuty.
Źródło:http://naruszcie.pl/2587/grillowane-steki-z-miecznika-z-salsa-z-grillowanego-ananasa