ßßß
Składniki:1 stek wołowy o grubości ok. 2 cm (u mnie antrykot)świeżo zmielony czarny pieprzświeżo zmielona sól1 łyżeczka masła1 łyżka oliwy z oliwek lub olejuSałatka:1/2 opakowania mixu sałat z roszponką2 pomidory bananowe8 żółtych pomidorów koktajlowych2 pomidory czerwone1/4 strąka czerwonej papryki1/4 ogórka wężowego2 łyżki czarnych oliwekDressing:3 łyżki oleju rzepakowego1/2 łyżki wodysól (do smaku)czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)1 łyżeczka musztardy1 łyżeczki miodu1 łyżeczka octu balsamicznego
Stek: Stek umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć oliwą i obficie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Stek położyć na na dobrze rozgrzanym grillu (u mnie elektryczny) lub patelni grillowej. Smażyć po 2 minuty z każdej strony (stek krwisty), 3 minuty (stek średnio wysmażony) lub 4 minuty (stek wysmażony). Gotowego steka przełożyć na talerz posolić i położyć masło. Pozostawić na 2-3 minuty.Sałatka: Składniki dressingu połączyć. Sałatę ułożyć na talerz, dodać pokrojone pomidory, ogórka w plasterkach, paprykę pokrojoną na paski i oliwki. Sałatkę polać dressingiem. Smacznego!