Wykonanie
Jednym z najpopularniejszych wpisów na blogu jest przepis na
fasolkę po bretońsku. Wcale się nie dziwię, bo to wypieszczona receptura. Jestem fanką tego dania i to była jedna z pierwszych rzeczy, które zauważyłam, że łączą mnie z moim
Małżem. Zanim zostaliśmy parą, byliśmy współlokatorami w mieszkaniu studenckim (to wcale nie jest tak, że nie chciało nam się daleko szukać – powiedziałabym raczej, że zadziałało tu przeznaczenie). I to on sprawiał, że w tajemniczych okolicznościach znikała część
fasolki po bretońsku, którą raz na jakiś czas gotowałam sobie w dużym garnku „na zaś”.Lubię takie dania jednogarnkowe i zawsze podkreślam, ze gotuję je w sporych ilościach, bo wiele z nich można łatwo zamrozić i wydobyć z czeluści zamrażarki, kiedy w głowie zapanuje pustka, ogarnie nas totalne niechciejstwo albo nie mamy czasu czy energii, żeby ugotować coś od podstaw.Przepis na
soczewicę z chorizo w
sosie pomidorowym jest zainspirowany
fasolką po bretońsku. I tak jak ona znalazł uznanie u
Małża, podbijając jego
kubki smakowe.Do potrawy najlepiej użyć zielonej albo czarnej
soczewicy, czerwona się kompletnie nie nadaje, bo szybko się rozgotowuje i zamienia w papkę. Zamiast chorizo można użyć innej pikantnej, paprykowej
kiełbasy. Jeśli nie lubisz ostrych dań, polecam sos doprawić słodką wędzoną
papryką albo zwykłą
słodką papryką (ale wędzoną warto zdobyć, bo nadaje bardzo przyjemny dymny posmaczek i aromat).W najnowszym magazynie „Kocioł” (przypominam, że jest dostępny za darmo on-
line) znajdziesz więcej pomysłów na wykorzystanie
soczewicy.
Składniki (6-8 porcji):500 g
zielonej soczewicy750 ml
wody1 l passaty pomidorowej300 g pikantnej
kiełbasy chorizo3
cebule3-4 ząbki
czosnkuprzyprawy:
sól, 1 duży
liść laurowy, 3 ziarna
ziela angielskiego, 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej
papryki, 1 łyżka
majeranku, świeżo mielony
kolorowy pieprzOpłukaną
soczewicę zalej w sporym garnku zimną
wodą, dodaj
liście laurowe i
ziele angielskie. Gotuj przez około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.W międzyczasie przygotuj sos:
cebulę i
czosnek drobno posiekaj. W garnku o grubym dnie rozgrzej
olej, podsmaż na złoto
czosnek i
cebulę, następnie dorzuć pokrojoną na plasterki albo półplasterki
kiełbasę chorizo. Smaż przez 5 minut, po czym zdejmij z kuchenki i dosyp 1 łyżeczkę ostrej mielonej
papryki. Zamieszaj, wlej passatę, dodaj pozostałe
przyprawy (
sól i
pieprz do smaku), doprowadź do wrzenia.Kiedy
soczewica będzie al dente i wchłonie
wodę, dodaj ją do sosu. Wymieszaj, gotuj jeszcze przez 10–15 minut i ewentualnie dopraw.Podawaj z dobrym
chlebem na zakwasie.
Related PostsKremowa zupa ziemniaczana z chorizo
Soczewica po bretońsku
Makaron z pulpecikami z DziugasemBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąBakłażany zapiekane w
pomidorowym sosie z
bazylią i
mozzarellą