Wykonanie
Przepis pochodzi z książki " Kuchnia Polska. Doskonałe przepisy dla każdej pani domu. 1001 przepisów ". Został przeze mnie trochę zmodyfikowany.Kiedyś (stare dzieje) robiłam żurek z
torebki... Ale jakiś czas temu kupiłam butelkę zakwasu na żurek. P onieważ szkoda mi było zostawiać rozpoczęte opakowanie
białej kiełbasy, t o postanowiłam dzisiaj na obiad ugotować go z białą i wiejską - podsmażaną -
kiełbasą.
Składniki:2 laski białej,
cienkiej kiełbasy1 laska
kiełbasy wiejskiej1 butelka zakwasu na żurek (1/2 litra)kilka ziaren
pieprzukilka ziaren
ziela angielskiego1 łyżeczka
majeranku2
liście laurowesuszony grzybek (opcjonalnie, ja nie dodawałam)
sól4
jajkaZ
kiełbasy wiejskiej zdejmujemy skórkę. Kroimy
kiełbasę w kostkę i podsmażamy na małym ogniu. Odstawiamy
Białą kiełbasę układamy w całości na dnie garnka, zalewamy 6 szklankami
wodyDodajemy
przyprawy,
czosnek i ewentualnie suszony grzybek
Stawiamy na małym ogniu i od momentu bąblowania
wody, gotujemy 15 minut. Jeśli
kiełbasa jest gruba, to czas gotowania wydłużamy o ok. 5 minutPo tym czasie wyjmujemy
kiełbasę, odstawiamy na bok, a
wywar odcedzamy. Dawno temu kupiłam w hipermarkecie taki fajny zestaw za śmieszne pieniądze: miska z sitkiem. Do odcedzenia użyłam właśnie tej miski:) Wkłada się sitko w miskę i po odcedzeniu w misce zostaje płyn, a w sitku składniki, któe nie są na przykład potrzebne, lub które dodajemy później do dania
Białą kiełbasę kroimy w talarki
Odcedzony
wywar przelewamy znowu do garnka i zagotowujemy. Cały czas mieszając wlewamy zawartość zakwasu na żurek do
wywaru, dodajemy
białą kiełbasę i
kiełbasę wiejską uprzednio podsmażoną na patelni. Trzymamy chwilę na ogniu (ja ok. 3 minut)Wyłączamy gaz, przykrywamy garnek i trzymamy żurek 30 minut w ciepleW tym czasie gotujemy
jajka na twardo i zupę podajemy z
jajkami pokrojonymi w ćwiartki
Smacznego :)W myśl mojej akcji: