ßßß
(4 porcje)Składniki:2 łyżeczki oleju rzepakowego1 duża cebula, przekrojona na połowę i pokrojona w cienkie plasterki3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki1 łyżka harissy, lub innego pikantnego sosu np. tabasco1 łyżeczka mielonej kolendry150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego400 g puszka ciecierzycy2 x 400 g puszki krojonych pomidorów2 małe cukinie, pokrojone w drobną kostkę200 g młodego szpinaku4 łyżki posiekanych listków kolendry4 duże jajkasól, pieprz i cukier do smakuPrzygotowanie:Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, wlej olej i wrzuć cebulę wraz z czosnkiem. Smaż przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną się rumienić. Dodaj harissę i mieloną kolendrę, dobrze wymieszaj, następnie wlej bulion wraz ciecierzycą z zalewą. Przykryj patelnię i gotuj przez 5 minut, a następnie rozgnieć 1/3 ciecierzycy aby trochę zagęścić sos.Dodaj pomidory i cukinię, wymieszaj i gotuj przez 10 minut, aż cukinia zmięknie. dodaj szpinak i gdy „zwiędnie” dopraw całość solą, pieprzem i cukrem do smaku.Wmieszaj posiekaną kolendrę, utwórz w sosie 4 wgłębienia i wbij do każdego po jajku. Przykryj patelnię i gotuj przez 2 minuty, po czym zdejmij z ognia i odstaw na kolejne 2 minuty przed podaniem.Smacznego!
English versionSpicy Moroccan eggs(4 servings)Ingredients:2 tsp rapeseed oil1 large onion, halved and thinly sliced3 garlic clove, sliced1 tbsp harissa, or other spisy sauce wg. tabasco1 tsp ground coriander150 ml vegetable stock400 g can chickpea2 x 400 g cans diced tomatoes2 courgette, finely diced200 g bag baby spinach4 tbsp chopped coriander4 large eggsalt, pepper and sugar to tastePreparation:Heat the oil in a large, deep frying pan, and fry the onion and garlic for about 8 mins, stirring every now and then, until starting to turn golden. Add the harissa and ground coriander, stir well, then pour in the stock and chickpeas with their liquid. Cover and simmer for 5 mins, then mash about one-third of the chickpeas to thicken the stock a little.Tip the tomatoes and courgettes into the pan, and cook gently for 10 mins until the courgettes are tender. Fold in the spinach so that it wilts into the pan. Season to taste with salt, pepper and sugar.Stir in the chopped coriander, then make 4 hollows in the mixture and break in the eggs. Cover and cook for 2 mins, then take off the heat and allow to settle for 2 mins before serving.Enjoy!
Share the post "Pikantne jajka po marokańsku / Spicy Moroccan eggs"


