Wykonanie
Wieprzowe pulpeciki w aromatycznym
ryżu, to potrawa bardzo szybka, nadająca się zarówno na obiad jak i lunch do pracy. To również kolejny sposób na wykorzystanie angielskich kiełbasek, tym razem przerobionych na niewielkie pulpeciki. Zatopiony w
pomidorowym sosie ryż wchłania większość płynu oraz cały ich aromat. W przypadku braku angielskich kiełbasek można je zastąpić dowolnymi surowymi
kiełbaskami.

Wieprzowe pulpeciki w aromatycznym
ryżu4-6 surowych kiełbasek dobrych gatunkowo (u mnie cumberland sausages), można zastąpić dowolna surową
kiełbasą1 łyżka
oleju1/2
cebuli, drobno posiekanej2 ząbki
czosnku, zmiażdżone2 łyżeczki mielonego kuminu2 łyżeczki mielonej
kolendry140 g
ryżu długoziarnistego850 ml
bulionu warzywnegopuszka siekanych
pomidorówsól,
pieprze i
cukier do smaku1/2 małego pęczka
kolendry, tylko listki, do ozdoby
chleb do podaniaZdejmujemy skórkę z kiełbasek, z
mięsa robimy małe kulki wielkości dużych
czereśni. Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy pulpeciki, aż nabiorą brązowej barwy. Odstawiamy.Dodajemy
cebulę i
czosnek, smażymy na niewielkim ogniu, ok 5 minut, mieszamy z
przyprawami i
ryżem i smażymy 1 minutę. Dodajemy
bulion i
pomidory. Gotujemy przez 10 minut, aż
ryż będzie ugotowany po czym mieszamy z pulpecikami i przyprawiamy
solą,
pieprzem i ewentualnie
cukrem. Przekładamy do misek, posypujemy liśćmi
kolendry i podajemy z
chlebem.Przepis z książki "GoodFood 500 triple-tested recipes"