Wykonanie
Dziś postanowiłam przedstawić Wam ciekawą i bardzo smaczną przekąskę w tajskim stylu - jest to omlet z nadzieniem z
mięsa mielonego. Pomysł na takie danie bardzo mi się spodobał i z pewnością
będę przygotowywać podobne omleciki również z innymi rodzajami farszu ;) Polecam!

Składniki :Farsz :2 ząbki
czosnku1 mała
cebula250g
mięsa mielonego (mieszanego)2 łyżki
sosu rybnego1 łyżka
cukru2 dojrzałe
pomidory1 łyżka świeżej
kolendrysól i
pieprzOmlet :6
jajek1 łyżka
sosu rybnegoolej z
orzeszków ziemnych
Przygotowanie :Na patelni rozgrzać
olej i przesmażyć na nim
czosnek i
cebulę do czasu aż zmięknie. Dodać
mięso mielone i smażyć do czasu aż zbrązowieje, dodać
sos rybny i
pomidory, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Smażyć aż sos lekko zgęstnieje, a smaki się połączą. Na koniec dodać świeżą
kolendrę. Zdjąć z ognia i odstawić na czas przygotowywania omletów.
Jajka wbić do miski i dokładnie je roztrzepać, dodać
sosu rybngo, doprawić
solą i
pieprzem, można dodać także niewielką ilość posiekanej
kolendry - wymieszać. Na średniej wielkości patelni rozgrzać
olej z
orzeszków ziemnych i smażyć na nim cienkie omlety,
jajka nalewać łyżką wazową. Smażyć aż masa lekko zetnie się z wierzchu, nstępnie na środek nakładać niewielką ilość farszu
mięsnego, po czym składać omlet w kieszonkę - złożyć boki do środka, najpierw prawą i lewą stronę, a następnie delikatnie górę i dół. Lekko przycisnąć
łopatką i przełożyć na talerz złożoną częścią do dołu. Smażyć kolejne omlety aż do wyczerpania składników.Podawać przybrane drobno pokrojoną
papryczką chili i świeżą
kolendrą.

Smacznego !