ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z ryżowym farszem

Gołąbki z ryżowym farszem

Wykonanie

1 średnia kapusta włoska
2 marchewki
1/2 puszki kukurydzy
1/3 puszki groszku konserwowego
1 papryczka chilli
1/2 papryka +czerwona">papryki czerwonej
zielonej
żółtej - do wyboru
ok. 1/2 kg ryżu
2 jajka
sól ziołowa
pieprz biały
papryka w proszku
bazylia suszona
pomidory krojone w puszce
2 - 3 pieczarki
1 nieduża cebula
garstka kiełków na patelnie
2 ząbki czosnku
sos sojowy jasny
Gołąbki z ryżowym farszem - sposób przygotowania: Ugotować ryż na półtwardo, odstawić do ostudzenia. Przygotować garnek do gotowania na parze. Z kapusty usunąć głąb. Włożyć kapustę do garnka i sukcesywnie wyciągać zblanszowane liście. Marchewkę również ugotować na parze. Do ostudzonego ryżu dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, kukurydzę, groszek, pokrojone papryki, przyprawy, jajka. Dokładnie wyrobić. Ostrym nożem usunąć z liści kapusty zgrubienie i nakładać na nie przygotowany ryżowy farsz. Zawinąć i układać w garnku do gotowania na parze. Parować ok. 25 minut.
Sos: Do rondelka wrzucić pomidory, dodać ok. 1/2 filiżanki wody. Pieczarki obrać i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać wszystko do pomidorów. Dodać kiełki i chwilę gotować na wolnym ogniu. Przyprawić do smaku.
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-18790631/golabki+z+ryzowym+farszem/p